Optimal temperatur i frysskåpet/fryszonen
Att temperaturen är rätt inställd är mycket viktigt för livsmedlens hållbarhet. En sjunkande temperatur gör att mikroorganismerna förökar sig långsammare. Livsmedlen får längre hållbarhet.
För infrysning av färska livsmedel behövs en temperatur på -18 °C. Då kan livsmedlets hållbarhet förlängas och maten behåller en optimal kvalitet.
När temperaturen stiger över -10 °C börjar mikroorganismernas tillväxt och livsmedlens hållbarhet förkortas. Därför får infrysta och upptinade livsmedel frysas in igen först när de har tillagats (kokats eller stekts). Med höga temperaturer slipper man de flesta mikroorganismerna.
Temperaturen i frysskåpet/fryszonen ökar:
ju oftare dörren öppnas och ju längre tid den står öppen
ju mer livsmedel som läggs in
ju varmare livsmedlen som läggs in är
ju högre skåpets omgivande rumstemperatur är. Beroende på skåpets klimatklass får vissa fastställda rumstemperaturer inte över- eller underskridas.