Hållbarhet hos Miele

Immer Besser:
för planeten, vårt enda hem

Varför det är så viktigt med hållbarhet

Vår planet genomgår stora förändringar – förändringar som vi just börjat uppleva konsekvenserna av.

Vi bär alla ansvaret för en bättre och mer hållbar framtid – från det största multinationella företaget till det minsta familjehushållet. “Immer Besser” står för vår övertygelse om att alltid göra allt vi gör ännu bättre.

Det motiverar oss att hela tiden utveckla bättre, intelligentare produkter för att göra hushåll och företag som använder dem mer hållbara – från en generation till nästa.

På denna sida kan du ta reda på vad vi gör på vår väg mot en bättre framtid.

Våra framtidsmål

Vi kämpar mot tiden för att kunna rädda vårt gemensamma hem. Därför utvecklar vi ytterligare våra ambitiösa mål på Miele och utökar ständigt vårt engagemang. Med dessa löften ska vi fortsätta på den inslagna vägen:

Förverkliga hållbarhet, på alla nivåer

Vi arbetar ständigt med att integrera hållbarhet i varje enskild beståndsdel av varje enskild fas i produktens livscykel – i hela värdekedjan och särskilt i användningsfasen för våra kunder.

Tillverka produkter som inte lämnar några spår

Vi strävar efter att utveckla de bästa produkterna och tjänsterna med minsta möjliga påverkan på miljön – med målet att de ska vara helt CO₂-neutrala.

Undvika slöseri genom att ge våra gamla produkter nytt liv

Vårt mål är att skapa en cirkulär värdekedja med noll avfall, där allt material som används i våra produkter återgår till kretsloppet i slutet av sin livscykel.

 

Mer information om Mieles engagemang gällande hållbarhet hittar du i vår senaste hållbarhetsredovisning.

Visste du att?

Hållbarhet aldrig står stilla. För oss innebär det ett uppdrag att alltid föra Miele framåt. Vi arbetar ständigt, i varje projekt och varje initiativ, med att göra hållbarhet till en huvudkomponent i våra innovationer.

Miele skapar smarta körsträckor

Miele arbetar med att dagligen optimera servicefordonens sträckor för att köra färre antal kilometer och minska utsläppen.


 

Miele hjälper McDonald's med innovativa tvättlösningar

Miele hjälper den ledande globala livsmedelskedjan McDonald's med fettåtervinning som sedan används i deras biobränsleproduktion samtidigt som mängden fett i dräneringssystemet minskar.

  

  

Gröna projekt

Kampen för att rädda vår planet blir alltmer intensiv. Och det gäller även vårt engagemang för att driva våra mål framåt. Men vi klarar det inte själva. Här kan du se några projekt där vi samarbetar med andra för att tackla klimatkrisen.

Stöd till forskning om energieffektivitet

Framtidens hus kombinerar innovation, design och energieffektivitet. I projektet "MIMO" (Minimal Input, Maximum Output), som presenterades vid den internationella tävlingen för hållbart boende Solar Decathlon, utvecklade vi ett innovativt värmepumpsystem som använder värme som genereras från köksapparater för att värma eller kyla hem. Under tävlingen installerades systemet i en byggnad för att för första gången testas och mätas under vanliga förhållanden.

Mieles hållbara hus

Joost Bakker, en av de ledande experterna inom hållbarhet i Australien, har tillsammans med Miele utvecklat konceptet “Greenhouse-Future Food System”. Huset med två sovrum är ett självförsörjande slutet kretslopp som förutom ett hem förser de boende med energi och livsmedel . Varje enskild Miele-produkt i huset har noggrant testats för att uppnå högsta krav på energibesparing och effektivitet.

 

Image credits: Earl Carter

Köpenhamn blir grönt

Miele är starkt involverad i skapandet av Danmarks första "Gröna Stad" som leverantör av standardutrustning. Vi levererar cirka 15 000 hushållsprodukter till projektet i en ny stadsdel som håller på att ta form i Köpenhamn.

Biodlingar

Miele stöttar medarbetares olika biodlingsinitiativ vilket gör att fälten runt några av våra fabriker surrar av bin som har en positiv inverkan på ekosystemet.

Användning av “grönt stål”

I ett pilotprojekt kommer Miele framöver att använda grönt stål från sin partner Salzgitter AG. Med användningen av det här materialet minskar CO₂-utsläppen under tillverkningsprocessen med över 66 procent: detta genom att använda klimatvänliga energikällor och återanvända stålskrot. Genom denna omställning bidrar Miele ytterligare till att minska utsläppen från sålda varor och tjänster.

Tillsammans kan vi påverka mer 

Små förändringar i vår vardag kan göra en stor skillnad för vår planet. Följande tre tips hjälper dig att använda dina Miele-produkter effektivare och därmed bidra till hållbarhet även hemma hos dig.

Ge ditt kylskåp lite utrymme

Ett kylskåp som är för fullt kan inte längre kyla maten effektivt och förbrukar mer energi, så lämna alltid lite utrymme ledigt.

Använd tvättmedel med omtanke

Noggrann dosering av rengöringsprodukter hjälper till att skydda miljön. Med TwinDos - Mieles automatiska doseringssystem - blir doseringen ännu enklare och du kan spara upp till 30% tvättmedel*

* jämfört med manuell dosering

Tvätta enstaka plagg hållbart med Miele

För att spara vatten och energi bör tvättmaskinen laddas till maximal kapacitet om textilierna tillåter det. Mieles SingleWash-funktion hjälper också till att spara resurser när du tvättar enstaka plagg.

  

  

Återvinning

Vår planet har begränsade resurser. Det betyder att vi inte längre bara kan använda och sedan slänga produkter. I stället behöver vi gå över till ett pålitligt cirkulärt system där vi säkerställer att produkterna håller längre, reparera dem vid behov och återanvända och återvinna material och delar, allt för att undvika avfall. Allt detta kommer att bidra till att minska vårt ekologiska fotavtryck.

Gjorda för att hålla längre

Gjorda för att hålla längre

Miele testar en stor del av sina hushållsprodukter för en livslängd på 20 år. Mer information om vilka produkter vi testar hittar du på vår hemsida.

CO₂-neutral på alla anläggningar

Miele har förbundit sig till initiativet “Science Based Targets” (SBTi) och är klimatneutralt på alla fabriker (Scope 1&2). En viktig milstolpe på denna väg: Vi minskar utsläppen i användningsfasen av våra produkter (Scope 3.11) med 15 procent från 2019 till 2030 – dessa står nämligen för den största andelen av vårt totala CO₂-fotavtryck.

Din rätt att reparera

Vi lagerför kontinuerligt över 70000 Miele originalreservdelar i vårt centrallager. På så sätt kan vi säkerställa tillgången på funktionsrelevanta reservdelar i minst 15 år efter att produktionen av modellen har upphört.

Impact Hub Berlin

Vi fortsätter att arbeta för att förbättra vårt hållbarhetsavtryck. För att göra det bygger vi starka partnerskap med innovativa sinnen inom och utanför företaget. Impact Hub Berlin är platsen att vara när det kommer till samarbete inom hållbarhetsområdet. Navet ger oss möjlighet att arbeta med nystartade företag och fokusera specifikt på cirkulär ekonomi.

“Immer Besser” betyder att alltid bry sig

Som familjeföretag tror vi att framtiden måste vara hållbar, och att vårt ansvar inte slutar i fabriken. Därför strävar vi efter att göra allt vi gör ännu mer hållbart, samtidigt som vi hjälper andra att göra detsamma. Vi behöver alla hjälpas åt för att ta oss an utmaningarna som vår värld ställs inför.

Vi tar hållbarhet på allvar

Drygt 50 % av vår forsknings- och utvecklingsbudget går till att utveckla hållbara produkter och tjänster. En stor del av de Miele-tvättmaskiner som såldes under år 2020 har den högsta energieffektivitetsmärkningen på marknaden.

Kvalitet innebär lång livslängd

Sedan vårt företag grundades har vår produktfilosofi varit att ta fram produkter av högsta kvalitet och med lång livslängd i högklassiga material genom sofistikerade tillverkningsmetoder. Med en långlivad Miele-produkt kan du alltså vara säker på att du förbrukar mindre.


En pålitlig partner

Vi sysselsätter mer än 21000 anställda och har gjort det till vår uppgift att vara en pålitlig partner för branschen och samhället.

Våra ambassadörer

Vi är hängivna vårt arbete med de ledande förespråkarna inom hållbarhet på vår väg mot en hållbar framtid. I vår nyaste innehållsserie “Berättelser från vårt enda hem” hyllar vi våra ambassadörers insats som bidrar till en verklig förändring genom att alltid förbättra. Det är andan - som är Mieles värden och ambitioner inom hållbarhet.

Avsnitt 1: Norbert Niederkofler​

Norbert Niederkofler hämtar sin inspiration från naturen i Sydtirolen, där han kommer ifrån. Hans synsätt på etisk matlagning och ingredienser från de lokala gårdarna lade grunden för en gastronomisk revolution som han kallar ”Cook the mountain”.

Hans filosofi är byggd på respekt för människor, det jorden producerar och vår planet – vilket speglar Mieles synsätt om att prestera bättre med mindre, undvika avfall, optimera leveranskedjor och uppnå kvalitet utan kompromisser med produkter som håller länge.

Avsnitt 2: Kyle Connaughton

Kyle Connaughton driver en trestjärnig Michelin-restaurang som heter SingleThread i Sonoma County, Kalifornien, tillsammans med sin fru Katina Connaughton, som driver SingleThread Farm.

Allt styrs av säsongens råvaror - från vad som hamnar på tallrikarna till rester av måltider som går tillbaka till gården för att ge näring till jorden. Cirkularitet och ett hållbart övergripande synsätt är kärnan både i gårdens och restaurangens drift. Det innebär att skapa upplevelser som ger människor en bättre samhörighet med varandra och vår planet. Och att alltid jobba för att förbättra och dela med sig av sina kunskaper.

Hållbar produktion

På Miele utforskar vi inte bara mer hållbara produktions- och servicemetoder, vi arbetar också för att främja en mer hållbar förbrukning. Om du vill inspirera andra behöver du också föregå med ett gott exempel. Det är anledningen till att vi hela tiden är på jakt efter förbättringar, som till exempel att skapa produkter med noll avfall i åtanke. Det kan handla om att använda återanvända vattenflaskor och laddningsbara batterier, till att vara papperslösa och kompensera för utsläpp.

 

Som ett erkännande på den hållbara filminspelningen som genomfördes under produktionen av ”Berättelser från vårt enda hem”, tilldelades Miele Green Seal av Environmental Media Association.

Mieles hållbarhetsredovisning

Mieles nya hållbarhetsredovisning finns nu för nerladdning. I denna styrker Miele sitt engagemang i FN:s publicerade “Sustainable Development Goals” (SDG) och antar målet av den andra graden i den internationella klimatpolitiken. I likhet med tidigare redovisningar följer denna version även riktlinjerna i Global Reporting Initiative (GRI).*

Hållbarhet - uppdatering 2023

 

 

Hållbarhetsredovisning 2021

  

Hållbarhetsredovisning 2019

  

Kontakt

Har du frågor om innehållet på denna sida kan du kontakta: sustainability@miele.com