Vårsallad med kaffevinägrett

Med stekta baconskivor, krutonger och pocherade vaktelägg.

En sallad gjord med kaffe? Ja tack! Denna vårsallad kombinerar ingredienser av högsta kvalitet för en perfekt lätt måltid.

Servera den här lätta vårsalladen med italienskt coppabacon, krutonger och en ovanlig men utsökt vinägrett gjord på kallt kaffe, äppeljuice och honungssenap för något nytt och uppfriskande. Blandade salladsblad garnerade med pocherade vaktelägg gör den även till en riktig fröjd för ögat.

Portioner: 4

Ingredienser:

Till vinägretten

  • 1 msk vit balsamvinäger
  • 6 msk starkt kallt kaffe
  • 3 msk naturligt grumlig äppeljuice
  • 1 tsk grov senap
  • 1 msk vildhonung
  • havssalt
  • nymalen svartpeppar
  • 4 msk jungfruolivolja

Till salladen

  • ca 120 g blandad vårsallad (rucola, babyspenat, krasse, maskros, ekologiska blommor etc.)
  • 1 baguette
  • 50 g tunt skivad coppa (italienskt bacon, skuret från halsen)
  • 12 färska vaktelägg
  • salt
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • hushållspapper

Tillagning:

  1. Vispa ihop samtliga ingredienser till vinägretten och smaka av.
  2. Skölj salladsbladen, sortera dem och slunga dem torra.
  3. Förvärm ugnen. Inställningar: Över-/undervärme/180 °C.
  4. Skär baguetten i mycket tunna skivor. Lägg baguetteskivorna och baconskivorna på en bakplåt, sätt in på den tredje hyllan nedifrån i ugnen och rosta i 6–7 minuter. Vänd på brödskivorna och baconskivorna tillsammans.
  5. Knäck varje vaktelägg var för sig och häll i snapsglas eller små äggkoppar.
  6. Koka upp 300 ml vatten med 2 tsk salt och vitvinsvinägern i en liten kastrull (ca 18 cm i diameter). När det har kokat upp sänker du värmen till nivå 1, lägger i vakteläggen ett i taget i det varma, men inte kokande, vattnet och pocherar dem i 2–3 minuter. Ta ut äggen ett i taget med en gaffel och låt rinna av på en bit hushållspapper.
  7. Dressa salladsbladen med vinägretten och portionera upp på tallrikarna. Tillsätt baconskivorna och krutongerna. Toppa med vakteläggen och stänk den återstående vinägretten över salladen. Servera direkt.

Tips:

  • Baguetter går lättare att skära tunt om de är ett par dagar gamla. Det enklaste sättet är att använda en brödskivningsmaskin.
  • Krutongerna får en mer sofistikerad smak om de gnuggas med snittytan på en vitlöksklyfta efter rostning.
  • Var försiktig om du använder en vanlig spis – vattnet får inte koka när du pocherar äggen!

Produktion: Regine Smith Thyme
Matstyling: Marlies Klosterfelde-Wentzel
Styling: Katrin Heinatz
Foto: © Wolfgang Kowall

Uppåt