Trevligt att träffa dig!

Zen och konsten att ha gäster − åtta heta tips för att bli en avslappnad värd.

Ett av de trevligaste sätten att visa att du uppskattar någon är att bjuda in dem till en måltid i ditt hem. Här är våra åtta bästa tips som säkerställer att du och dina gäster kan njuta av en kväll utan stress.

1. Låt det flyta på

En trevlig kväll behöver en avslappnad värd. Se fixandet och donandet innan gästerna kommer som en del av kvällen – spela din favoritmusik och smutta på ett glas gott vin. De kommer inte att känna sig välkomna om du öppnar dörren alldeles sönderstressad. Slå dig ner och njut av en likör med gästerna efter maten i stället för att sätta igång med diskningen eller jaga efter dem med en dammsugare.

2. Fråga dina gäster om det är något som de inte äter 

Nötallergiker, fruktosintoleranta eller kanske pescetarianer? Hur håller du koll på vad du kan servera gästerna utan att utsätta dem för livsfara, eller åtminstone försätta dem i den obehagliga sitsen att behöva dissekera sin mat i jakten på ingredienser som kan skada dem? Det är alltid bäst att fråga gästerna i förväg om det är något de inte kan eller vill äta så att du kan erbjuda dem alternativ.

3. Överansträng dig inte 

Glöm inte att de flesta gäster hellre vill prata med värden än att serveras en åttarätters gourmetmiddag. Undvik att slå knut på dig själv genom att hålla dig till enkla rätter med ingredienser av hög kvalitet.       

4. Be inte om ursäkt för allt

Varje värd verkar ha som reflex att börja be om ursäkt så fort gästerna har kommit innanför dörren. Mangopurén är för rinnig, de skulle ha benat ur fisken eller det skulle kunna ha varit varmare på terrassen för aperitifen. Man kritiserar sina egna prestationer i ett försök att se till att gästerna är nöjda – men faktum är att det bara är irriterande. Gästerna skulle aldrig ha lagt märke till de här sakerna om du inte hade påpekat dem!

5. Var beredd på eftersläntrare

Eftersläntrare är oundvikliga, så vänta 45 minuter innan du serverar maten. Under tiden håller du dina punktliga gäster nöjda med goda kanapéer, som rostad brioche med getost eller brödpraliner med paprikatartar.

6. Låt dina gäster slappna av

Det kan verka imponerande att anlita en proffskock och be dina gäster att hjälpa till med matlagningen. Men många upplever det som stressigt – efter en lång dag på jobbet känner de inte nödvändigtvis för att rulla sushi eller skära upp fågel. Låt dem hellre luta sig tillbaka med ett glas vin och beundra trollkarlen i köket.

7. Servera mat efter säsong

Självklart vill alla visa sig generösa, men du behöver inte flyga in jordgubbar från andra sidan jordklotet. Säsongens livsmedel är vad som gäller idag. Mat som är i säsong är härligt fräsch och bör vara ditt förstahandsval. Och kom ihåg att en vattenmelongazpacho smakar mycket bättre på sommaren än när temperaturen sjunker.

8. Införskaffa rätt drycker

De kluckande tillbehören är lika viktiga som själva måltiden. Ge kvällen en rivstart med en bra aperitif. För de som gillar något lite ovanligare, vad sägs om en Knight Cup med smak av granatäpple? Håll därefter rödvinsälskarna nöjda genom att servera en klassiker som Amarone. Och det är svårt att slå en legendarisk Cloudy Bay Sauvignon Blanc till fisk, skaldjur och vitt kött.

Författare: Lena Schindler
Foto: © Adobe Stock

Uppåt