Sydneys Haute Cuisine

”Down Under” i gourmeternas himmelrike

Sydney är en jättestor stad, och både turister och lokalbefolkningen kan välja och vraka i ett av världens rikaste utbud av kulinariska njutningar.

”Staden Down Under” är en stad som verkligen är genomsyrad av mångfald. Köken är lika mångkulturella som innevånarna. Runt de många skyskraporna i stadens affärscentrum samlas unga i karriären på eleganta restauranger. Stadsdelen Paddington, som har praktfull viktoriansk arkitektur, lockar bohemerna och gaypubliken. Chippendale, med smeknamnet Chippo, är det hippaste området och här har arkitekten Jean Nouvel tillsammans med trädgårdsexperten Patrick Blanc skapat en berömd vertikal trädgård i köpcentret Central Park Mall.

Automata

Clayton Wells kommer också från Chippo. Öppnandet av Old Clare Hotel i ett före detta bryggeri sammanföll med hans plan att öppna en egen restaurang. Resultatet blev Automata som ligger i en historisk byggnad och är den restaurang som hela Sydney pratar om. Clayton använder de bästa australiska råvarorna, och av de sofistikerade rätterna på den obligatoriska femrättersmenyn skapas en fusion av kulinariska traditioner från många olika länder. Han kombinerar exempelvis hummerstjärtar och ångkokt aubergine med XO- och rödvinsvinägersås och strör över avrugakaviar.

Kensington Street Social

Hans granne är den brittiska kocken Jason Atherton på Kensington Street Social (Michelinstjärnebelönade Pollen Street Social och City Social i London). I den här kulturminnesmärkta industrilokalen är det tio meter högt i tak och gästerna kan se när kockarna arbetar i det öppna köket. De tillagar t.ex. delikatesser som Queensland Spanner-krabba med gazpacho på fryst gurka och rabarber eller ugnsstekta Berkshire-fläskkotletter med spetskål och kålrot.

Ester

Restaurangen Ester är en blandning av vinkällare och studenthak. Stämningen är lugn och skön, men servicen är snabb. Den är mycket populär – inte bara bland Chippoborna – och även om du bokat bord kan du få vänta. På menyn skapad av Mat Lindsay anges, precis som på Automata, helt enkelt ett fåtal ingredienser, som ”bläckfisk/potatis/nduja” (den sista ingrediensen är en kryddig korv). En annan rätt tillagas av blomkål, mandel och mynta. Resultatet när smakerna blandas i munnen är ljuvligt. Enbart förrätten är så god att du inte vill sluta äta: blodkorv sanga, en minismörgås med röd blodkorv på vitt bröd som bakats i vedeldad ugn.

Bennelong

Bennelong är ett av de mest imponerande ställena att äta på om man vill ha utsikt över hamnen. Du kan dock inte se Sydneys operahus, eftersom det är just där som kocken Peter Gilmores restaurang ligger. Hans nyskapande mat är som en resa genom Australien, där högkvalitativa ingredienser fås från särskilt utvalda bönder, fiskare och uppfödare och därefter tillagas med omsorg.

Mr. Wong

Mr. Wong utgör en slående kontrast. Det är en restaurang med rustik känsla som ligger i en verkstadsliknande lokal på en bakgård, med en kö av gäster som väntar utanför dörren. Maten här är kantonesisk med en modern touch. Varför inte pröva dim sum till lunch? De som älskar dim sum kan inte få nog av restaurangens knyten av risdeg som fylls med wagyukött och tryffel eller tillagas som traditionella xiaolongbao-knyten (fyllda med buljongkokt fläskfärs).

Yellow

Innan ”Årets kock 2015” Brent Savage och sommelier Nick Hildebrandt flyttade in hyste den gula byggnaden ett mycket omtalat konstnärskollektiv. Nu är Yellow stadens bästa vegetariska restaurang. De läckra anrättningarna är en fröjd för både ögat och gommen. Här serveras t.ex. kålrabbi, enoki-svamp och grönsakssky eller broccolibuketter, amarant och ärtor.

The Paddington

The Paddington har ett mycket originellt gastronomiskt koncept. På ena sidan ligger baren och på andra sidan ligger showköket, med en tre meter lång grill med roterande stekspett. Allt här är grillat, såväl färsk fisk och fina köttbitar som grönsaker. Komplettera med mikrobryggt öl och möjligheten att snacka med de andra runt bordet och du har livet i Sydney i ett nötskal.

Restauranger

Automata
5 Kensington Street
Sydney
Tfn: +61/2 82 77 85 55
www.automata.com.au

Ester    
46–52 Meagher Street
Sydney
Tfn: +61/2 80 68 82 79
www.ester-restaurant.com.au

Kensington Street Social
3 Kensington Street
Sydney
Tfn: +61/2 82 77 85 33
kensingtonstreetsocial.com

Bennelong
Sydney Opera House
Sydney
Tfn: +61/2 92 40 80 00
www.bennelong.com.au

Mr. Wong
3 Bridge Lane
Sydney
Tfn: +61/2 92 40 30 00
merivale.com.au/mrwong

The Paddington
384 Oxford Street
Sydney
Tfn: +61/2 92 40 30 00
merivale.com.au/thepaddington

Författare: Kiki Baron
Foto: © PR

 

Uppåt