Guldsparid med örtsås

Ett snabbt och enkelt recept för dig som älskar fisk.

Guldsparid, även kallad guldbrax, är en härlig medelhavsfisk som har ätits sedan antiken. Den smakar särskilt bra när den ångbakas.

Guldsparid är en av Medelhavet mest värdefulla fiskar. Den är tillgänglig året runt, men smakar bäst från juli till oktober. Den har karakteristiska gyllene fläckar på gällocken och ett gyllene band ovanför ögonen, och det är därifrån den har fått sitt namn. Tack vare sina starka tänder, som påminner något om kanintänder, kan guldsparider till och med öppna musslor och krabbor. Dess kött är magert och rikt på protein och värdefulla mineraler, inklusive magnesium, kalcium, fosfor och jod.  

När du köper guldsparid ska du kontrollera att den har blanka ögon och fuktiga gälar. Ju tydligare det gula bandet på pannan är, desto färskare är den. Och visste du att alla guldsparider är hanar i början? Vid två eller tre års ålder dras deras fortplantningsorgan tillbaka och de förvandlas till honor.

Beredningstid: 55 minuter

Aktiv beredningstid: 20 minuter 

Tillagningstid: 35 minuter

Portioner: 4

Ingredienser:

  • 4 st. guldsparidfiléer à 400 g
  • 40 ml olivolja
  • Salt
  • Peppar
  • 30 g smör
  • 20 g mjöl
  • 4 msk vitt vin
  • 375 ml buljong
  • 100 ml grädde
  • 1½ msk hackad persilja
  • Socker
  • 2 citroner

Redskap: Bakpensel, Miele-långpanna, kastrull, visp, kniv, skärbräda

Tillagning:

  1. Krydda fisken med salt och peppar, pensla med olja och lägg i långpannan.
  2. Välj det automatiska programmet A10 ”guldsparid” och sätt in fisken i den förvärmda ugnen. Vattenvolym: ca 100 ml, nivå 2. Programlängd: 25–35 minuter. Alternativ ugnsinställning:
  3. Värm smöret och tillsätt mjölet. Tillsätt buljongen och vinet gradvis och låt koka upp. Tillsätt grädden och örterna. Tillsätt salt, peppar och socker efter smak.
  4. Servera på förvärmda tallrikar, garnerade med en halv citron. Servera såsen separat.

​Tips: Du kan även ångbaka fisken. Välj helt enkelt följande ugnsinställningar: Funktion: Kombitillagning med ånga, antal/typer av ångdoser: 1; temperatur 190–200 °C + förvärmning, vattenvolym: ca 100 ml, nivå: 2; 1. Ångdos: 15 minuter efter bakprocessens start, baktid: 25–35 minuter.

Foto: © Miele 

Uppåt