Flower power: mer än bara dekoration

En mästerflorist ger expertråd om hur du dekorerar bordet för särskilda tillfällen.

När det gäller extraordinär dekoration är det Himmel und Erde man ska vända sig till i Hamburg. Mästerfloristen Mario Mahlstedt ger expertråd om hur man dekorerar bordet för ett särskilt tillfälle.

Här är en bukett inte bara en knippa blommor, utan ett konstverk av blommor och blad. Vi pratade med toppfloristen Mario Mahlstedt (till höger i bild) om hur du skapar en speciell stämning med vackra växter och blommor – och fick några expertråd om hur du dekorerar ett bord för ett särskilt tillfälle.

Mario Mahlstedt, du ses som en auktoritet på blommiga mästerverk. Vad gör dig så speciell?
Vi arrangerar saker på ett sätt som ingen annan gör. Inte för att vi desperat vill sticka ut, utan helt enkelt eftersom det är det som vi gillar att göra. Allt handlar om estetik och naturlighet, inte om den breda massans smak.

Hur kommer du på nya idéer?
När jag är ute på språng tar jag till mig subtila intryck som färger, former och arkitektur ger. Om jag strosar runt i en främmande stad och tittar i skyltfönstren kanske jag ser en välskuren kappa mot en fascinerande bakgrund, och det inspirerar mig.

”Blommor ger liv till rum att leva i.”

Hur viktigt är blommor för stämningen i ett rum?
Jag lägger ofta märke till hur människor ägnar dagar åt att göra i ordning inför evenemang, monterar spotlights och lägger in golv, dukar bord – men det är först när blomarrangemangen kommer som de säger: ”Wow, det är jättesnyggt!” Blommor väcker rum till liv.

Skapar du enbart arrangemang som passar in i just din stil?
Det är klart att vi inte vägrar att arbeta med en kund som har specifika önskemål, men vi försöker att styra dem lite. Jag får problem om någon vill ha en brudbukett med långstjälkade röda rosor och en symbolisk vit ros i mitten. Då rekommenderar jag klasblommiga rosor, eftersom jag tror att de tilltalar kvinnor mer. Vi använder heller aldrig solrosor, eftersom de ser underbara ut på fälten men tappar all sin kraft när du sätter dem i en bukett.

Går det att förvärva god smak när det gäller blommor?
Vad vi gillar beror på våra influenser och var vi bor. På landsbygden sätter folk inte trädgårdsblommor i en vas, men de som bor i städer tycker om att ta in en bit av naturen i sina hem.

Du jobbar med större evenemang för internationella varumärken. Finns det kulturella skillnader när det gäller blommor?
Absolut. Bortsett från i New York är floristiken i USA som att gå tillbaka till 1980-talet här i Europa. De använder mycket blommor och arrangerar dem i lådor, allt är mycket utstuderat. Japan och Kina föredrar också den här stilen. I Nederländerna, Belgien och Tyskland föredrar vi konstnärligt arrangerade buketter. Övriga länder vänder sig till Europa när de vill ha avancerad floristik.

”Inom dina egna fyra väggar så är det less is more som gäller.”

Kreativa blomsterarrangemang förvandlar ett rum till en annan värld. Kan vi få några heminredningstips?
”Inom dina egna fyra väggar så är det less is more som gäller – det ska inte se överdrivet ut.” Ofta räcker det att lägga några indiankrasseblommor eller fuchsior på tallrikarna eller dekorera bordet med några kvistar rosmarin. Men det ska alltid matcha maten du ska servera! Rosa orkidéer som du ser i en sushirestaurang fungerar verkligen inte ihop med en gryta. Men jag anser att utrymmet runt bordet är viktigare än själva bordet. Där kan du överdriva lite om du gör blommorna till en del av ett tema, t.ex. ett vårbord som dignar av blommor.

Vilken dekoration är rätt för vilket tillfälle?
Om du planerar en romantisk middag och vill förmedla ett tydligt budskap kan det vara lite mer överdådigt, kanske med massor av ljus på en tjock bädd av blommor. Eller sätt höga, smala vaser med vilda rosor runt bordet så att det är som att ni äter under blommorna. Om vänner ska svänga förbi skulle jag få det att se spontant ut, så bara några ängsblommor i snygga glasflaskor. Om du bjuder in chefen på middag ska du hålla det lågmält – det är bättre att ha 20 enkla tulpaner än att det ser ut som om du försöker för mycket. Och använd inte ett köpt blomsterarrangemang, det ser bara onaturligt ut och det är uppenbart att du inte har gjort det själv.

Är det viktigt att undvika klichéer?
Generellt sett, ja, utom vid traditionstyngda tillfällen när du vill skapa en välbekant känsla. Krasse är perfekt för en påskbrunch – de kan ligga utspridda i dina favoritskålar och kombineras med ägg som färgats med lökskal. De som föredrar något mer sofistikerat kan klä hela rummet helt i vitt. Vit amaryllis och vita julrosor eller en knippe eukalyptuskvistar är ett mer återhållsamt alternativ till det klassiska röda vid juletid. Men kitsch är tillåtet om det ruskar om lite, som en gammal julgranskula som har berättelser att berätta.

”Det är väl värt att använda nysnittade blommor.”

Hur kombinerar du olika blommor?
Det viktigaste att komma ihåg är att om de är för lika förlorar de sin karaktär. Jag skulle aldrig använda rosor med hortensior eftersom båda är fylliga och runda. Det blir mer intressant att lägga till något mer dynamiskt, som blommande mynta. De kontrasterande formerna förstärker effekten.

Vilka sorter är mest hållbara?
Exotiska växter som fältvädd och blommande ingefära. Och det är verkligen värt att snitta stjälkarna igen, även om det bara är tio minuter sedan du köpte dem.

Vilka har den mest lockande doften?
Idag verkar många människor inte längre inse att blommor är naturliga saker som får – och inte minst ska – ha en doft. Jag älskar de sensuella tonerna av liljekonvalj, och tuberos påminner mig om varm sommarluft. Jasmin har en härligt mjuk doft, medan apelsinblommor och citronträd har en uppfriskande doft.

Vilka blommor gillar du mest att få?
Tyvärr är det ingen som någonsin ger mig blommor – ingen vågar!

Författare: Lena Schindler
Bilder: © Trent Perrett

Uppåt