Textilier och textilvård

Här hittar du information om olika textilier och skötselråd för hur du bäst tar hand om dina plagg.

Snart är också våra  populära sidor tillbaka: Fläckbortagnings-ABC och Tvättsymboler som förklarar skötselsymbolerna i dina plagg.

Alpacka

Den sydamerikanska vicuña-lamans silkesglänsande hår är utgångsmaterial för äkta alpacka. Varje djur ger under ett år tillräckligt med ull för en tröja. Fastän alpackans fäll är mycket tunn och lätt, är håren mycket motståndskraftiga och elastiska. Alpackans hår är ihåliga och ger fibrerna en fantastisk förmåga till värmeutjämning. Det täta, glänsande materialet används nästan bara för ylletyger av hög kvalitet t.ex. kappor och klänningar. De olika nyanserna hos alpackaylle kommer från själva ullen och betecknas därför som naturliga färger.

Tvättråd: Med Mieles handtvättsprogram för ylle kan de ömtåliga stickade textilierna utan problem tvättas i maskin.

Torkning: Efter tvätten används Miele-torktumlarens finishprogram för ylle, så att textilierna blir extra mjuka. Därefter får ylleplaggen lufttorka en stund, och sedan är det klart.

Extra-tips: Det flytande fintvättmedlet WoolCare som finns både som Caps och på flaska har en fiberskyddande komponent mot filtning och ett färgskyddande recept som bevarar de klara färgerna, samtidigt som det rengör och vårdar på ett skonsamt sätt.

Bomull

Bomull är en av de mest omtyckta naturfibrerna, eftersom den har utmärkta spinntekniska egenskaper och utmärker sig genom sin styrka. Bomullstyger går lätt att färga och kan blekas utan problem. Å andra sidan är bomullsväven inte särskilt elastisk, den skrynklar snabbt och har låg värmeisolerande förmåga. Ändå finns inget annat material som är lika slitstarkt och som tål så många omgångar i tvättmaskinen. Med de tunna, fasta fibrerna från ramie-växten från Fjärran östern kan bomull förädlas till ett mjukt och tunt blandmaterial med vacker glans.

Tvättråd: Miele har speciella bomullsprogram för optimal textilvård. Vit bomull tål i allmänhet tvätt upp till 95 °C. Färgade bomullstyger ska emellertid inte tvättas varmare än 60 °C eftersom det annars finns risk för att de bleks. Använd kulörtvättmedel. Det viktigaste är förstås ändå att du följer tvättråden på plaggets etikett.

Torkning: Bomull kan vanligtvis torkas i torktumlaren. Därför har Miele ett bomullsprogram. Du bör emellertid följa råden på tvättetiketten som tar hänsyn till hur materialet har behandlats. Annars finns risk för krympning.

Strykning: Bomull kan strykas med hett järn (värmesteg 3) och med ånga. Beroende på materialet kan det vara lämpligt att stryka plagget på avigsidan.

 

Dun

Dun har stor fyllkapacitet, lagrar värme och fungerar isolerande. Därför används de som fyllning i täcken och klädesplagg. Även om vita dun är den dyraste sorten är det kvalitetsskillnad mellan vita och grå eller vitgråa dun.

Tvättråd: För hygienisk tvätt av textilier som stoppats med dun har Miele utvecklat särskilda program för kuddar och duntäcken. Höga temperaturer och hög vattennivå befriar effektivt tvätten från kvalster och kvalstersmuts.

Torkning: Mieles torktumlare låter dig välja mellan programmen ”Huvudkudde normal” och ”Huvudkudde stor” Programmen torkar dina duntäcken och kuddar optimalt.

Extra-tips: Specialtvättmedlet ”Dun” från Miele rengör jackor, sovsäckar, kuddar och andra dunfyllda textilier skonsamt och effektivt.

Frotté

Frottéväv består av öglor som vävts enligt ett särskilt vävschema. Valkad frotté med sina oregelbundna öglor har särskilt stor sugkraft.

Tvättråd: Frottéhanddukar är som vanligen färgade med kokäkta textilfärg. Badrockar tål bara tvätt upp till 60 °C. De två första gångerna man tvättar frottéhanddukar bör de tvättas separat i 60 °C, eftersom de normalt avger överskottsfärg. Vid små tvättmängder kan det hända att frotté luddar.
Vår rekommendation: tvätta nya frottétextilier i så stora mängder som möjligt.

Torkning: På torkställningen blir frottétextilier snart hårda. Genom att använda torktumlaren slipper du stela och riviga handdukar. För mycket sköljmedel kan påverka sugförmågan. I våra torktumlare med patenterad 1) skontrumma blir dina handdukar angenämt fluffiga utan sköljmedelstillsats, eftersom trummans yta har en bikakestruktur som skapar en luftkudde och fångar upp tvätten mjukt.

Jeans

Jeanstyget användes ursprungligen för arbetarbyxor, men finns idag också i kjolar, väskor, skjortor, jackor och många andra klädesplagg. Utgångsmaterialet vid tillverkning av jeanstyg är bomull. Genom så kallad kypertbindning av olikfärgade trådar (vanligen vita och blå) uppstår det särskilda jeansmönstret, där tyget skimrar i blått på ena sidan och vitt på den andra. 

Tvättråd: Grundprincipen är att jeans inte ska tvättas vid högre temperatur än 60° C, stretch-denim bara upp till 30 °C. Fintvättmedel utan optiskt vitmedel bör användas. Vänd dina jeans ut och in före tvätten för att undvika att det bildas vita ränder under centrifugeringen. Jeans ska bara centrifugeras med reducerat varvtal. För att undvika missfärgning av andra textilier bör jeanstyger tvättas separat första gången. Miele har ett särskilt jeansprogram för rätt textilvård. Tvättrytm, vattennivå och centrifugering är exakt anpassade till de krav materialet ställer.
Resultatet: är ett optimalt tvättresultat, låg skrynklighet och maximalt skonsam tvätt.

Torkning: Även Mieles torktumlare har ett specialprogram för jeans. Temperaturstyrningen och de olika torkstegen har särskilt utvecklats för materialet och ser till att dina favoritjeans sitter perfekt även efter torkningen.

Strykning: Jeansplagg behöver inte nödvändigt strykas. Om du vill göra det får du det bästa resultatet med hög värme och riktigt mycket ånga.

Kashmirull

En typ av ull med särskild hög kvalitet är kashmirullen. Denna naturfiber utvinns en gång om året ur kashmirgetternas dunhår. Världsskörden är bara ca. 5000 ton/år. Kashmirull är ett mycket dyrt och ömtåligt textilmaterial. Därför kräver det särskild behandling vid tvätt.

Tvättråd: Stickade plagg av kashmir ska tvättas försiktigt vid 30 °C, med ett fintvättmedel för ylle. Sådant tvättmedel har ett svagt surt pH-värde som förebygger att fibrerna sväller och tovas ihop. Kashmirtextilier ska inte ligga länge i vatten, utan mår bättre av en snabb tvätt utan gnuggning och urvridning. Eftersom tvättmedelsrester kan förstöra de känsliga fibrerna är det särskilt viktigt att skölja textilierna flera gånger i kallt vatten efter tvätt.
Den patenterade 1) skontrumman tillsammans med Mieles handtvättsprogram för ylle (särskild tvättrytm, optimerad vattennivå, maximalt centrifugeringsvarvtal 1200 varv/minut vid centrifugering) tar hand om ditt favoritplagg på ett särskilt skonsamt sätt.

Torkning: Med programmet "Finish ylle" i din Miele-torktumlare rätas de tunna textilfibrerna ut igen och efter en avslutande lufttorkning är din favorittröja lika mjuk och skön som förut.

Extra-tips: Det flytande fintvättmedlet WoolCare från Miele har en fiberskyddande komponent mot filtning och ett färgskyddande recept som bevarar de klara färgerna, samtidigt som det rengör och vårdar på ett skonsamt sätt.

Skinn/läder

Eftersom äkta skinn är en animalisk produkt kräver den särskild vård. Varje skinnsort ska skötas på olika sätt. Skötselpreparatet bör först provas på ett ställe som inte syns. För allt skinn i klädesplagg gäller principen att inte använda lösningsmedel eller nagellackborttagningsmedel.

Torkning: Låt delar som blivit fuktiga torka på en svängd galge i rumstemperatur (inte ute i stark sol). Skinnplagg ska aldrig hängas in fuktiga i garderoben (risk för mögelbildning).

Strykning: Med värmesteg 1 kan läder strykas under ett silkespapper eller en torr duk, helst på avigsidan. Ånga bör inte användas.

Extra-tips: Innan du använder plagget första gången och för att skydda det mot fuktskador bör det sprejas med freonfritt impregneringsmedel för läder.

Linne

Denna naturfiber utvinns ur linväxtens stänglar. Linne utmärker sig genom hög hållfasthet och hållbarhet. Dessutom avvisar det smuts och lukter. Linne skrynklar lätt eftersom lin har låg elasticitet. Linne används framför allt för hemtextilier som bordsdukar, men också inom modevärlden för lätta sommarkläder.

Tvätt: Vita och blekta linnetyger kan tvättas upp till max. 60 °C, färgade tyger bör tvättas med fintvättmedel utan optiska vitmedel i upp till 40 °C. För att kontrollera färgbeständigheten lägger man ett hörn av plagget mellan två vita tyglager och stryker med ett hett ångstrykjärn. Om linnet färgar av sig på det vita tyget är det inte färgäkta. Linne skrynklar lätt och ska därför inte centrifugeras eller bara centrifugeras lätt.
Var försiktig! Linne är mycket mottagligt för mögelfläckar.

Torkning: Rent linne ska helst torkas på torklina. Innan det hängs upp kan det dras i form. Linnetyger torkar snabbare och enklare om de inledningsvis torkas en stund i Mieles specialprogram ”Skrynkelreducering”. Genom detta reduceras skrynkelveck och plagget blir lättare att stryka.

Strykning: Linne bör strykas med hett strykjärn (tre prickar) och helst med ånga. En stryksula med non-stick-beläggning skyddar mot glansiga märken.

Extra-tips: Det är lättare att stryka linne om man tillsätter en s.k. sköljstärkelse före den sista sköljningen.

Blandmaterial

Bomull blir mer elegant genom tillsats av viskos. Kashmir som blandas med bomull blir mer överkomligt i pris. Klassiska blandmaterial består av en blandning av bomull och syntetfibrer. Även mikrofibertyger är alltid en kombination av olika grundmaterial. För textiliernas vård betyder det att den känsligaste beståndsdelen är avgörande för vilket tvättprogram man använder.

Tvättråd: Du är på den säkra sidan med Mieles patenterade program1) Automatic för tvätt som består av en kombination av bomullsplagg och strykfria plagg. Tack vare en lösning med intelligent teknik avkänner en sensor den aktuella tvättens sammansättning och anpassar programmet.

Torkning: Också för torkningen rekommenderar vi Mieles Automatic-program för skonsam torkning.

Strykning: Blandmaterial ska alltid strykas på den värme som gäller för de ömtåligaste fibrerna i materialblandningen. En blandning av linne och viskos ska exempelvis strykas på lägre värme som är anpassad till viskos.

Poplin

Poplin är varubeteckningen för en finribbad tuskaftsväv. Namnet poplin är en kommersiell beteckning och syftar inte på något speciellt fibermaterial. Poplin kan framställas av bomull, siden, ull, viskos, polyester eller fiberblandningar. Bomullspoplin är en särskild tät och glänsande, förädlad version av bomullsväv och är lika okomplicerad och slitagetålig som vanlig bomull. Även när det gäller skötsel och fläckborttagning finns likheter. Viktigt är att klädesplaggen inte är dammiga innan man tar bort en fläck, eftersom det annars kan uppstå ränder.
Poplin används framför allt i kappor och jackor, men också i byxor, klänningar, skjortor och blusar.

Siden 

Siden är ett tyg av silke - en naturfiber som utvinns genom upplindning av silkesmaskens kokonger. Den flitiga silkesmasken spinner den tunna tråden till en längd på upp till 4 kilometer. Siden utmärker sig genom sin speciella glans, mycket fina trådar och låga vikt. På grund av sin unika smidighet och speciella optiska effekt ger sidentyg en atmosfär av lyx mot huden. Därför kräver siden en särskild vård,

Tvättråd: Miele har avskaffat handtvätt av siden. Mieles sidenprogram garanterar en särskilt skonsam tvätt av alla ömtåliga handtvättstextilier som inte innehåller ull. Tvättprocessen är optimalt anpassad till de krav som ställs av silkesfibrer. Dessutom är skontrumman från Miele särskilt mild mot tvätten tack vare trummans bikakeliknande ytstruktur.

Torkning: Programmet Finish siden i Mieles torktumlare torkar de ömtåliga sidentygerna skonsamt i en varm luftström och gör plaggen mindre skrynkliga.

Strykning: Eftersom fibrerna inte tål höga temperaturer ska siden strykas medan materialet fortfarande är litet fuktigt. Ställ in strykjärnet på två prickar eller använd ånga . En stryksula med non-stick-beläggning skyddar mot glansiga märken.

Syntetfibrer

(Nylon/Polyester/Polyamid/Polyacryl)
Dessa helt syntetiska fibrer är mycket elastiska och motstår rivning och friktion. De krymper inte och torkar snabbt eftersom de bara tar upp litet fukt. Textilier av syntetmaterial håller dessutom formen särskilt bra och är skrynklingshärdiga.

Tvättråd: På grund av risken för värmefixering av veck ska polyester och polyamid tvättas vid högst 60° C med syntet- eller strykfri-programmet. Många tvättmaskiner från Miele har till och med speciella syntetprogram som ger optimal vård. Genom att använda sköljmedel kan du förhindra att syntetiska fibrer blir elektrostatiskt laddade och sedan klistrar sig fast vid huden.

Torkning: I en torktumlare från Miele behandlas syntetmaterial särskilt skonsamt tack vare det speciella syntetprogrammet. Men ibland räcker det att rulla in plagget i en frottéhandduk och pressa ut fukten. Resten av fukten försvinner när plagget ligger framme – lika snabbt som om du hänger upp det på en galge.

Strykning: Nylonfibrer tenderar att dra ihop sig om de utsätts för hög värme. Polyesterfibrer har god återhämtningsförmåga efter skrynkling, så skrynkelveck är sällsynta. Om det vid tvätt eller torkning ändå skulle uppstå veck, går det lätt att släta ut dem. Särskilt besvärliga skrynkelveck försvinner genom strykning med värmesteget med en (1) prick. En stryksula med non-stick-beläggning skyddar mot glansiga märken.

Ull

Ullfibern består av flera skikt. Den är speciellt värmeisolerande och används därför ofta för varma tröjor och mysiga vinterplagg som sjalar. Till materialtypen upp hör bland annat kashmir, angora, merino, lammull och mohair. Vanligast är ull från får.

Ullfibern består av flera skikt. Den är speciellt värmeisolerande och används därför ofta för varma tröjor och mysiga vinterplagg. Till materialtypen upp hör bland annat kashmir, angora, merino, lammull och mohair. Vanligast är ull från får, som man får genom att klippa fåren en eller två gånger om året.

Tvättråd: Miele har avskaffat handtvätten! Med handtvättsprogrammet för ylle från Miele kan du utan problem tvätta alla ylletextilier i maskinen. Dessutom ger Mieles skontrumma en särskilt skonsam klädvård.

Torkning: I Mieles program Finish ylle rätas ullfibrerna ut, så att tvätten blir behagligt mjuk och luftig. Därefter kan du låta din favorittröja lufttorka liggande.

Strykning: Ylleplagg går att stryka vid medelhög temperatur (max. 2 prickar) och med ånga .

Extra-tips: Det flytande fintvättmedlet WoolCare från Miele har en fiberskyddande komponent mot filtning och ett färgskyddande recept som bevarar de klara färgerna, samtidigt som det rengör och vårdar på ett skonsamt sätt.

Stickiga tröjor blir sköna och mjuka igen om de läggs i en plastpåse i frysen en stund.

Uppåt