Förvara vin i rätt temperatur
Vin lagras optimalt i en temperatur mellan 6 och 18 °C. Om du vill lagra röda och vita viner samtidigt ska du välja en temperatur mellan 12 och 14 °C. Denna temperatur passar såväl för vita som för röda viner. Rödvin ska tas ut och öppnas minst 2 timmar innan de ska drickas så att vinet får syre och kan utveckla sin arom.
Om lagringstemperaturen är för hög (över 22 °C) mognar vinet för snabbt så att aroman inte kan utvecklas vidare. Om lagringstemperaturen är för låg (under 5 °C) kan vinet inte mogna optimalt.
Vid värme utvidgas vinet och vid kyla dras det ihop – för vinet innebär temperaturväxlingar stress vilket avbryter mognadsprocessen. Det är därför mycket viktigt att säkerställa en temperatur utan så få växlingar som möjligt.
I Mieles vinkylar med två eller tre vintempereringszoner kan du lagra flera vinsorter i den samtidigt.
Vinkylen har en fast temperaturavdelare som delar upp insidan av vinkylen i två eller tre olika tempereringsbara zoner.