Mumsigt mode

För Gretchen Röehrs är mat plus papper lika med mode.

För illustratören Gretchen Röehrs är mat och mode oupplösligt förenade. Det är bara en av anledningarna till varför hon använder frukt och grönsaker för att trolla fram unika designerplagg på pappret.

Allt började med tre björnbär. Gretchen Röehrs lade upp dem på ett vitt pappersark och ritade graciösa kvinnliga former runt bären som i klassiska modeillustrationer – som om frukt och grönsaker var helt normala delar av designerkläder. Faktum är att björnbärsillustrationen bara var tänkt som en hälsning från soliga San Francisco till en vän som längtade efter färska råvaror under de kalla vintermånaderna på den amerikanska östkusten. Det är iallafall vad Gretchen berättade för stora modetidningar som Harper’s Bazaar och Elle efter att de upptäckt konstnären och hennes Instagram-sida. Det var där som Gretchen så småningom lade upp sin bild med björnbärsklänningarna. Den följdes snabbt av byxor tillverkade av ljusgröna ärtor, en lummig aftonklänning med en vippig broccolikjol och en kappa bestående av persikoskivor. Sedan dess har hon har utformat en hel kollektion med frukt och grönsaker. Ibland blandar hon i lite skräpmat, till exempel en croissant för att skapa en äggformad miniklänning eller en kaka som en ballongkjol.

Mat som ett uttryck för personlighet

När du frågar Gretchen Röehrs om hennes kreativa process betonar hon att teckningarna måste vara spontana. ”Jag jobbar helt enkelt med det jag har runt omkring mig – och vad som än händer har jag alltid en penna, ett skissblock och lite mat”, säger hon. Det är sant att de fina linjerna och livfulla poserna hos hennes frukt och grönt-modeller ger illustrationerna en otvungen känsla som inte går att planera fram. Gretchen ritar helt enkelt. Hon tänker inte för mycket på det. ”Jag bara lägger maten på pappret och ritar runt den. Det går väldigt snabbt”, berättar konstnären. Men ändå har var och en av hennes figurer en egen, unik personlighet som förmedlas genom dess speciella hållning, men framför allt genom vilken typ av mat som används och de plagg som visas. Det faktum att mode och mat båda är ett sätt att uttrycka sin personlighet återspeglas i Gretchens teckningar. ”Vad vi äter och vad vi har på oss är två sätt att uttrycka aspekter av vilka vi är. Och samtidigt är båda så visuella att de helt enkelt inte går att låta bli att koppla samman dem.” Så förklarar Gretchen Röehrs bakgrunden till sina verk. Personligheten som hon ingjuter i sina figurer och kläder definieras av maten som hon använder: ”Färgerna, formen och humöret jag är på sätter stämningen i illustrationerna.”

Bananskal blir haremsbyxor

Hennes främsta favoriter är bland annat illustrationerna där ett bananskal omvandlas till moderiktiga haremsbyxor och en annan där ett mangoldblad är draperat runt figurens kropp som en extravagant galaklänning. ”De ser båda ut som kläder som man faktiskt skulle kunna bära – tänk dig att de är av silke i stället för frukt och grönsaker!” Från början ville Gretchen Röehrs arbeta i modebranschen och studerade mode på högskolan där hon lärde sig om dess möjligheter. Modedesign gav henne en känsla för att fånga den mänskliga formen. ”Men det viktigaste jag lärde mig var att det är roligare att teckna än att designa”, tillägger hon. Denna kärlek till att teckna fick henne att bli illustratör efter avslutade studier, vilket hon fortfarande arbetar som.

Ett tomt ark är Gretchen Röehrs kreativa lekplats. Men hon är mindre äventyrlig i köket, och avslöjar: ”Min matlagning är riktigt tråkig.” Förutom en sak: ”När jag känner för att bjuda på middag öser jag på för fullt.” Hon älskar även att äta en utsökt middag på restaurang och njuter av det ögonblick då maten serveras – inte på ett papper, utan vackert upplagd på en tallrik av en kock. Hon berättar: ”Den mest inspirerande kombination av rätter som jag någonsin har ätit var en middag på Benu i San Francisco. Den var ett riktigt konstverk, om än ett mycket flyktigt sådant.” Om du vill följa i Gretchens fotspår erbjuder Benu ett modernt amerikanskt kök med rätter som säsongsbetonad laxrom med handpressad sesamolja eller purjolök med svart tryffel och skinka. Det är en av de bästa restaurangerna i USA. Under hösten 2014 lyckades chefskocken Corey Lee med det (nästan!) omöjliga när han erhöll sin tredje Michelin-stjärna.

Författare: Nina Heitele
Foto: © Gretchen Röehrs, © Annie Martin

Uppåt