Provensalska kryddor

Provensalska kryddor Adobe Stock

Provensalska kryddor

När du kör genom Provence på sommaren omges du av den unika doften av timjan, rosmarin, oregano och andra medelhavskryddor. De kan användas som kryddor året om för att åstadkomma en distinkt medelhavskänsla i matlagningen.

Provensalska kryddor (Herbes de Provence) har ingen skyddad ursprungsbeteckning och är heller ingen specifik blandning – varje odlare, kock och marknadshandlare följer sitt eget recept. Plantorna kommer ofta från Balkanhalvön eller Nordafrika. Blandningen innehåller dock alltid basilika, kyndel, lagerblad, oregano, rosmarin och timjan. Kockarna är oense om lavendel, vissa menar att den smakar ”för mycket tvål” medan andra säger att den är ”underbart blommig”. I det provensalska köket används även dragon, fänkål, körvel, mejram och/eller salvia i kryddblandningen, beroende på kockens preferenser eller på vad som finns i örtträdgården.

Provensalska kryddor passar perfekt i fågel- och vilträtter, till grillat kött och fiskrätter samt i grönsakssoppa. Om maten kokas kan kryddorna knytas ihop i ett knippe så att det blir lättare att ta bort dem efter tillagningen. Om rätten ugnssteks kan kryddorna strös generöst över och under maten. De provensalska kryddorna smakar som väntat bäst när de är färska, men även torkade har de tillräcklig smak för att ge ditt kök en doft av södra Frankrike.

Text: Rainer Meier