Modetrender

Det finns knappt någon värld som snurrar så snabbt som modekarusellen. Det som betraktas som smaklöst idag kan vara morgondagens mode – och omvänt. Trendsättare, modejournalister, stilkännare, kändisar, bloggare och modeskapare runtom i världen visar vad som är inne och vad man helst ska låta bli. Peter-Pan-krage, etnisk look, djurmönster eller den lilla svarta trots allt? För att du inte ska förlora överblicken i modedjungeln letar vi upp internationella trender åt dig. Men den viktigaste regeln är och förblir ändå: Ta på dig det som du tycker om!

Pascal Le Segretain/Getty Images

Det kantiga 80-talet är tillbaka

Toujours glamour är på topp igen – med vassa XL-axelvaddar och ett överdåd av volanger. Glansiga tyger, slående skärningar med mjukt fallande volanger eller avancerade draperingar ser till att det här högklassiga modet blir iögonfallande. Mottot är tydligt: Välkommen till Dynastin!

Estrop/Getty Images, Dominique Charriau/WireImage

Tidlös denim

Denna säsong ser vi så många varianter av klassikerna att det helt enkelt är för svårt att välja. Enkla blå byxor dekoreras med färgglada sömmar, romantiska broderade blommor, är mer eller mindre utsvängda, mycket slitna eller har fransiga sömmar, råa kanter, är extra långa eller avklippta.

Estrop/Getty Images, Brian Ach/Getty Images

Det gäller att vara cool

En vit t-shirt är härligt fräsch och har varit en stilren klassiker i flera decennier. Den utgör basen i varje garderob. Denna säsong är den ett måste: gärna med ett tryckt coolt eller politiskt budskap. En del är ”Space Cowboy”-tröjor, som helt enkelt drar blickarna till sig, medan till exempel Dior säger ”We Should All Be Feminists”.

Daniele Oberrauch/imaxtree.com, Andrea Adriani/imaxtree.com

Rosa är inne

Under de närmsta månaderna kommer alla vågade att ha på sig en och samma (starka) färg från topp till tå. Förutom rosa finns det kompletta outfits i lila, Yves Klein-blått samt lysande orange och gula nyanser. Det är viktigt att först ta reda på vilken färg som passar din hudton. Det är dock inte säkert att det är din favoritnyans …

Daniele Oberrauch/imaxtree.com, Mauricio Santana/Getty Images

Sportigt är chict

Självklart behöver du bekväma och funktionella kläder när du sportar och tränar. När en modedesigner låter sig inspireras av dessa egenskaper brukar det kännas bra att ha på sig kreationerna. Givetvis måste plaggen ha en snygg design och rätt skärning samt tillverkas i högkvalitativa material. Vad kallas nu denna modetrend? Ett välkänt modemagasin kallar stilen för ”athleisure” (athletic plus leisure, dvs. en sportig fritidsklädsel).

Peter White/Getty Images, Catwalking/Getty Images

Alla kan vara sig själva

Återigen riktas modets blickar mot Japan. Den omisskännliga looken innefattar t.ex. tvådelade ensembler av utsökt kvalitet i mycket ledig stil som påminner om den traditionella japanska fritidsdräkten, fint rynkade material à la Issey Miyake och djärva kombinationer av material och skärningar.