Modetrender

Det finns knappt någon värld som snurrar så snabbt som modekarusellen. Det som betraktas som smaklöst idag kan vara morgondagens mode – och omvänt. Trendsättare, modejournalister, stilkännare, kändisar, bloggare och modeskapare runtom i världen visar vad som är inne och vad man helst ska låta bli. Peter-Pan-krage, etnisk look, djurmönster eller den lilla svarta trots allt? För att du inte ska förlora överblicken i modedjungeln letar vi upp internationella trender åt dig. Men den viktigaste regeln är och förblir ändå: Ta på dig det som du tycker om!

AFP/Getty Images, Gamma-Rapho via Getty Images

En helg på landet

Brittisk lantlig stil gör comeback med klassiska tweedkostymer, skotskrutor, höga stövlar, läderknappar och mysiga stickade tröjor. Färgkod: jordnära toner i alla nyanser som finns plus benvitt, lite rött och givetvis grönt. Utmärkande för stilen: ledigt, snyggt och naturnära.

AFP/Getty Images (2)

Lapptäcksteknik som konst

För den riktigt modiga: silverskimrande lappar kombineras med genombrutet tyg och stickad glitterull i en oversize-tröja. Starkt mönstrade lappar verkar ha kombinerats helt slumpmässigt, och tävlar med varandra om uppmärksamheten. Rader av färgglada pärlor gungar med i varje rörelse. Även fuskpäls och stora rosetter används för att förvandla en enkel klänning till en enastående och extravagant ensemble som gör intryck. 

WireImage, Gamma-Rapho via Getty Images

Business as usual?

Absolut inte! En kostym passar för alla tillfällen, vilket gör den till ett självklart val både för kontoret och på kvällen. Den kan vara klassisk eller kanske tillverkad i skönt färgglad manchester eller sammet i en djärv 70-talslook. Allt som framhäver en insvängd midja är förbjudet! Det är för obekvämt och dessutom helt ute. Kläder i boyfriend-modell eller lager på lager är mycket skönare.

Pascal Le Segretain/Getty Images

Det kantiga 80-talet är tillbaka

Toujours glamour är på topp igen – med vassa XL-axelvaddar och ett överdåd av volanger. Glansiga tyger, slående skärningar med mjukt fallande volanger eller avancerade draperingar ser till att det här högklassiga modet blir iögonfallande. Mottot är tydligt: Välkommen till Dynastin!

Estrop/Getty Images, Dominique Charriau/WireImage

Tidlös denim

Denna säsong ser vi så många varianter av klassikerna att det helt enkelt är för svårt att välja. Enkla blå byxor dekoreras med färgglada sömmar, romantiska broderade blommor, är mer eller mindre utsvängda, mycket slitna eller har fransiga sömmar, råa kanter, är extra långa eller avklippta.

Estrop/Getty Images, Brian Ach/Getty Images

Det gäller att vara cool

En vit t-shirt är härligt fräsch och har varit en stilren klassiker i flera decennier. Den utgör basen i varje garderob. Denna säsong är den ett måste: gärna med ett tryckt coolt eller politiskt budskap. En del är ”Space Cowboy”-tröjor, som helt enkelt drar blickarna till sig, medan till exempel Dior säger ”We Should All Be Feminists”.