Modetrender

Det finns knappt någon värld som snurrar så snabbt som modekarusellen. Det som betraktas som smaklöst idag kan vara morgondagens mode – och omvänt. Trendsättare, modejournalister, stilkännare, kändisar, bloggare och modeskapare runtom i världen visar vad som är inne och vad man helst ska låta bli. Peter-Pan-krage, etnisk look, djurmönster eller den lilla svarta trots allt? För att du inte ska förlora överblicken i modedjungeln letar vi upp internationella trender åt dig. Men den viktigaste regeln är och förblir ändå: Ta på dig det som du tycker om!

Getty Images, Getty Images for Kaftan Citra

Har sammet kommit för att stanna för alltid?

Om man ska gå efter vad som gäller på internationella modevisningar så ser det så ut – och helst i hela ensemblen. Det är populärt med sammet i klänningar, kjolar och kostymer – och inte bara i klassiska färger som svart eller marin, utan även i klara lejongula och vinröda nyanser. Sammet är mjukt, varmt och skönt, och om designen är den rätta signalerar det lyx och överdåd, särskilt om plagget går ända ned till golvet. XL-längd är en annan stor trend just nu!

Getty Images (2)

Rätt med rutigt

Rutor har blivit en riktig modeklassiker. En äkta fashionista klär sig i skotskrutigt eller bardotrutor – helst från topp till tå. Bardotrutan är en kombination av rutor i vitt och svart, blått, rött eller pasteller som länge varit en fräsch favoritlook till sommaren. Tillsammans med skotskrutigt (gärna i rött) har nu bardotrutor sin givna plats i garderoben året runt.

Getty Images (2)

Från svart till metalliskt

Har du hört det djärva uttrycket ”Klä dig i svart eller gå naken”? Det är sant! Svart är ett nyckelelement i de aktuella modetrenderna. Och det är även grått! Både svart och grått är färger som å ena sidan kan kombineras med statement-plagg eller bäras med klatschiga färgklickar, och å andra sidan användas i monokroma outfits komponerade med olika mönster och strukturer. Grått ser alltid välklätt ut, och en grå kaschmirtröja ger intryck av en härligt ledig elegans. En glittrande look i silver och metallic är också helt rätt, och det är oslagbart i kombination med grå nyanser.

AFP/Getty Images, Gamma-Rapho via Getty Images

En helg på landet

Brittisk lantlig stil gör comeback med klassiska tweedkostymer, skotskrutor, höga stövlar, läderknappar och mysiga stickade tröjor. Färgkod: jordnära toner i alla nyanser som finns plus benvitt, lite rött och givetvis grönt. Utmärkande för stilen: ledigt, snyggt och naturnära.

AFP/Getty Images (2)

Lapptäcksteknik som konst

För den riktigt modiga: silverskimrande lappar kombineras med genombrutet tyg och stickad glitterull i en oversize-tröja. Starkt mönstrade lappar verkar ha kombinerats helt slumpmässigt, och tävlar med varandra om uppmärksamheten. Rader av färgglada pärlor gungar med i varje rörelse. Även fuskpäls och stora rosetter används för att förvandla en enkel klänning till en enastående och extravagant ensemble som gör intryck. 

WireImage, Gamma-Rapho via Getty Images

Business as usual?

Absolut inte! En kostym passar för alla tillfällen, vilket gör den till ett självklart val både för kontoret och på kvällen. Den kan vara klassisk eller kanske tillverkad i skönt färgglad manchester eller sammet i en djärv 70-talslook. Allt som framhäver en insvängd midja är förbjudet! Det är för obekvämt och dessutom helt ute. Kläder i boyfriend-modell eller lager på lager är mycket skönare.