Modetrender

Det finns knappt någon värld som snurrar så snabbt som modekarusellen. Det som betraktas som smaklöst idag kan vara morgondagens mode – och omvänt. Trendsättare, modejournalister, stilkännare, kändisar, bloggare och modeskapare runtom i världen visar vad som är inne och vad man helst ska låta bli. Peter-Pan-krage, etnisk look, djurmönster eller den lilla svarta trots allt? För att du inte ska förlora överblicken i modedjungeln letar vi upp internationella trender åt dig. Men den viktigaste regeln är och förblir ändå: Ta på dig det som du tycker om!

Asos

Likt en trädgård om sommaren

Frodiga blommönster – helst mot en svart och vinröd bakgrund – pryder klänningar, tröjor, kjolar, väskor och till och med stövlar och högklackade skor. De som gillar den mjukare och mer romantiska stilen kan välja vackra himmelska fågelmotiv som ger en charmig touch, särskilt på långa klänningar och kjolar.

Asos

Varats lätthet

Kläder i neutrala toner är en klassiker som ofta konkurrerar med den lilla svarta. Blek och annorlunda är rätt även nästa säsong. Den modemedvetna kvinnan måste dock ha några saker i åtanke när hon stylar sin outfit, annars riskerar hon att se trist ut. Den neutrala looken kan varieras mer än du tror. Obs! Det som passar bäst ihop med neutrala toner är ... neutrala toner! Det är bara att kombinera olika neutrala toner eller komplettera din look med en puderrosa nyans. En blandning av olika tyger gör klädseln intressant, kombinera t.ex. tjock ull med tunn chiffong. Böljande tyger ser alltid elegant ut.

Fotolia

Längtan efter komfort

Trämöbler, handgjorda accessoarer, varma färger och textilier med skön känsla, mjukt stoppade fåtöljer, generösa soffor, så många kuddar som möjligt och gärna något stickat: ett vardagsrum som inreds på det här sättet utstrålar personlighet och är härligt mysigt. En plats där du kan verkligen kan trivas.

Fotolia

Grungen är opolerad, dynamisk och okonventionell

Grungerörelsen rörde om i musikgrytan i slutet av 1980-talet och början av 1990-talet med band som Nirvana, Pearl Jam med flera. I kläddesignernas senaste kollektioner tolkar man dock inte alls begreppet grunge som något sjabbigt, slitet eller rörigt (som i ”jag bryr mig inte om någonting”). Den moderna grungelooken är spännande och elegant med många snygga detaljer.

Fotolia

Wow-effekten

Wow-effekten uppnås genom snitt, material och struktur – samt färg. Denna säsong har vissa designer satsat på ett veritabelt fyrverkeri av färger: starkt rött, eleganta lila nyanser och kryddiga toner. Kvinnor klär sig från topp till tå i flammande rött, curry, senap och muskot eller kombinerar mjuka nyanser med rena, intensiva färgtoner.

Fotolia

Mysigt, trivsamt och ljust

Det är så experterna beskriver den senaste stilen inom inredning. Lena material och behagliga former med mjuka kuddar och plädar. Beige, grått, honung och/eller terrakotta är tongivande färger i rummet. En dramatisk kontrast till det här diskreta och neutrala färgschemat skapas av ett enda föremål som t.ex. en vas eller ett kuddöverdrag i signalrött eller blått.