Margarita

Margarita Adobe Stock

Margarita

Vem var först med att blanda tequila, limejuice och apelsinlikör? Det är något mixologer debatterar. Ingen tvivlar dock på att denna klassiska cocktail har blivit enormt populär runtom i världen.

En margarita består av två delar tequila, en del triple sec (apelsinlikör) och en del limejuice som blandas i en shaker tillsammans med is innan drinken hälls upp i ett cocktailglas utan isen. Du kan eventuellt sätta salt på glaskanten i förväg. Då ska du väta glasets kant med vatten så att lite salt fäster där. Först efter det ska du hälla upp cocktailen i glaset.

Ingen vet exakt hur margaritan uppfanns. Cocktailen kan ha skapats 1938 eller 1939 av Carlos Herrera, en bartender i mexikanska Tijuana, och fått sitt namn efter nattklubbsartisten Marjorie King. Andra menar att denna cocktail har uppkallats efter en dansare från Guadalajara, Margarita de la Rosa.

Men följande förklaring är faktiskt mer trolig: Syrliga drinkar – en kombination av alkohol, citrusjuice och socker – har i USA kallats för daisy (tusensköna) sedan 1800-talet. En margarita är i princip en syrlig drink, med enda skillnaden att sockret har bytts ut mot söt apelsinlikör. Och tusensköna heter margarita på spanska.

Text: Rainer Meier