Crémant

Crémant Picture Alliance

Crémant

Detta franska bubbelvin blir ett allt populärare val vid högtider och bjudningar eftersom det står sig väl i jämförelse med sin storebror, champagnen, både när det gäller pris och smak.

Crémant tillverkas i nästan alla vinproducerande regioner i Frankrike, bland annat Alsace, Loire, Jura, Bourgogne, Bordeaux, Languedoc och Rhône – dock inte i Champagne. Enligt den traditionella champagnemetoden lämnas det här lätt kolsyrade vinet att jäsa i flaskan i minst nio månader. I den tyska regionen Mosel tillverkas Crémant de Luxembourg, medan Crémant de Wallonie härrör från Belgien. En del av dessa viner har smak av bär och andra påminner om gula plommon och flädersaft. De kan vara söta men även aningen syrliga. Vissa har en framträdande smak av trä medan andra helt saknar detta. Eftersom olika druvsorter används i olika regioner får crémantvinet en unik karaktär beroende på var det kommer ifrån.

I Alsace tillverkas lätta crémantsorter som är fylliga och syrliga. De som kommer från södra Bourgogne är fylliga och mjuka, medan deras nordliga släktingar är lätta och friska med toner av knapriga gröna äpplen. I Loire-regionen hittar man eleganta viner som är både söta och syrliga och har den karakteristiska smaken av barrique-lagring. I Limoux i södra Languedoc, liksom i Luxemburg, är aromatiska viner med hög syrlighet populära.

De flesta crémantviner är vita, men det blir allt vanligare att man använder rosévin istället. Resultatet blir då ett uppfriskande, lättdrucket vin med en måttlig alkoholhalt på runt tolv procent, som med fördel kyls till mellan sex och åtta grader före servering.

Tidigare benämndes champagne med ett lägre kolsyretryck, det vill säga mellan två och tre bar istället för normen fem till sex bar, crémant. Eftersom namnet inte var upphovsrättsskyddat användes det även av vinproducenter utanför Champagne-regionen, något som väckte stort missnöje hos producenterna i Champagne. Av denna anledning har namnet crémant inte använts i Champagne sedan 1975, även om detta uppfriskande vin är vanligt förekommande där. Det har blivit alltmer populärt i takt med att champagnekonsumtionen har stagnerat. De rimliga priserna på crémantviner, som ligger på mellan 100 och 200 kronor, är säkerligen en bidragande faktor.

Text: Rainer Meier