Bål – varmt, aromatiskt och syrligt

Bål – varmt, aromatiskt och syrligt Adobe Stock

Bål – varmt, aromatiskt och syrligt

Den här populära drycken har sitt ursprung i Indien, men har numera anhängare runt om i världen. Friedrich Schiller dedikerade till och med en dikt till den: Punschlied.

Det var engelska sjömän som tog med sig den väldoftande blandningen till Europa på 1600-talet, och den sägs ha varit extra populär bland engelska tories. De lärde känna och föll för drycken som i Indien heter paanch (betyder fem på hindustani), och de döpte den till punch på engelska. Namnet anspelar på antalet ingredienser i det ursprungliga receptet: vatten, vin, frukt, citronsaft och kryddor. Arrak, svart te, saft av lime eller pomerans och socker är senare tillägg. Nuförtiden ersätts ofta arrak (stark indisk sprit, som är en av de äldsta spritsorterna) med rom. De specialingredienser som används för att ge vissa typer av båldrycker dess karaktäristiska smak är stjärnanis, apelsin, ingefära, vanilj och kryddnejlikor. Juice eller zest av en obesprutad citron är pricken över i:et. Bål serveras oftast varm. När du tillreder bålen ska den endast värmas upp varsamt och den får aldrig koka; då bevaras smaken, aromen och alkoholen. Den kan också avnjutas som en sval, uppfriskande drink. Den var populär både varm och kall på 1700-talet. Wolfgang Amadeus Mozart drack bål för första gången under ett besök i England, och tyckte också att både varianterna av drycken var mycket goda.

Text: Regine Smith-Thyme
 

Fläderbloms- och verbenabål med ingefära


1–2 portioner

1 valnötsstor bit ingefära, 1 ekologisk apelsin att pressa (skal och 100 ml juice), 1–2 stjärnanis, 2 kryddnejlikor, 2 verbenatepåsar (järnört), 4–5 msk fläderblomssaft (100 % frukthalt), 2–3 tsk honung, 1–2 msk konjak, om så önskas

1. Skrapa bort skalet på ingefäran och skär den i lövtunna skivor. Skala lövtunna skivor av skalet från en halv apelsin. Lägg ingefärsbitar, apelsinskal, stjärnanis och kryddnejlikor i en kastrull med 250 ml vatten och koka upp långsamt.

2. Tag av kastrullen från spisen, lägg i påsarna med verbenate, lägg på locket och låt dra i fem minuter. Ta ut tepåsarna, häll i pressad apelsinjuice och fläderblomssaft, värm upp blandningen igen (får ej koka) och söta med honung.

3. Sila bålen och häll upp i ett eller två glas eller koppar som tål värme och garnera med apelsinskal. Tillsätt konjak efter smak och servera genast.

Tips:

  • Bålen smakar också gott utan alkohol.
  • Ta inte med det vita när du skalar apelsinen eftersom det har en något bitter smak.