Papaya

Papaya

Papaya

Papayan är en frukt med en ovanlig egenskap – både de omogna gröna och de mogna gula frukterna är goda att äta.

Papaya kommer ursprungligen från tropiska Centralamerika, men odlas idag både i Sydamerika, på Hawaii, i Afrika, Australien och Asien. Växten hör till familjen Papajaväxter, men kan ibland kallas ”melonfruktsträd” trots att den inte på något sätt är släkt med vanliga meloner, och frukterna kallas då förstås ”trädmeloner”.

Det kan nog bero på att frukterna är så stora och tunga. De blir upp till 45 cm långa och kan väga upp till 6 kg. Mellan 12 och 30 frukter växer under bladkronan direkt på stammen .

Gröna, omogna papayafrukter kan tillagas som morötter, zucchini eller pumpa när man har tagit bort kärnorna. De kan rivas och hackas, skäras till strimlor eller skivas och sedan kokas, ångkokas, stekas, friteras eller mosas eller användas som ingredienser i chutney, currygrytor eller salsa.

Papayafrukter har inte så mycket syra och används gärna i smoothies tillsammans med t.ex. ananas. I Asien är torkad papaya en uppskattad knaprig godsak: den smakar sött, den är hälsosam och bra för koncentrationen.

Gul- och orangeskiftande mogna papayafrukter äts råa efter att skal och kärnor tagits bort, och passar bra i fruktsallad. En aning citron- eller limesaft, socker och ingefära framhäver den angenäma söta fruktsmaken.