Ingefärsöl

Säsongens drink Brent Hofacker - stock.adobe.com

Ingefärsöl

Allt fler upptäcker denna starka och kryddiga alkoholfria dryck som ett alternativ till traditionell läsk med högt sockerinnehåll.

Innan vi börjar ska vi säga att ingefärsöl inte är ett öl, så att det är klargjort! Ingefärsöl är en kolsyrad alkoholfri dryck.

Så har det dock inte alltid varit. När ingefärsölet började tillverkas på 1700-talet i England bryggdes det på samma sätt som öl (därav namnet). Man lät en bas på socker, vatten och ”ginger beer plant”, en särskild symbiotisk kultur med jästsvampar och bakterier, jäsa för att framställa en dryck med en alkoholhalt på över tio procent. På den tiden var de här ”plantorna” utbredda på de brittiska öarna. Man drack inte bara ingefärsöl i England, utan det exporterades även till de nordamerikanska kolonierna. Drycken var som mest populär strax innan den amerikanska förbudstiden, då det fanns ca 3 000 ingefärsölbryggerier i England, och fler än 1 000 i Kanada och runt 300 i USA. Ofta bryggde man dessutom ingefärsöl i hemmet. När alkoholen förbjöds togs den även bort från ingefärsölet, följt av att själva ölet försvann.

Under senare år har ingefärsölet gjort comeback, gamla varumärken har väckts till liv och nya har skapats – inte bara i USA och Storbritannien. Det kan till och med hittas i Tyskland, där renhetslagar förbjuder användning av beteckningen öl eller bier för denna ingefärsdryck. I Tyskland kallas den därför Ginger Brew, Spicy Ginger, Ginger B eller bara dryck med smak av ingefärsöl.

Text: Rainer Meier