Öl i Bayern

Säsongens dryck Bayerischer Brauerbund e. V.

Öl i Bayern

Öl är lika bayerskt som weisswurstkorv, blåsorkestrar och oktoberfest. Många anser att öl är det femte grundelementet.

I Bayern finns hälften av alla Tysklands bryggerier, fler än 600 stycken. Tack vare mikrobryggeritrenden ökar antalet. Den ledande regionen är Oberfranken, som också kallas ”öl-Franken”, med cirka en miljon invånare och 160 bryggerier att välja bland.

Vid 1800-talets början fanns det närmare 30 000 bryggerier i Bayern. De flesta var små bryggerier som försåg de närliggande värdshusen med öl. De flesta kloster hade ett eget bryggeri. Bayern har dessutom världens äldsta livsmedelslagstiftning som ännu är i kraft med renhetspåbudet från 1516. Men det är inte allt. Bayerskt öl och öl från Kulmbach, Mainfranken, Reuth, Hof och München omfattas av EU:s SGB-kvalitetsmärkning (skyddad geografisk beteckning) och får inte bryggas någon annanstans. Allt öl med denna märkning ska bryggas av lokala råvaror på traditionellt sätt och måste uppfylla vissa krav – det kan gälla allt från vörthalten till färgen. Det gäller inte bara välkända sorter, som lager, porter, Märzen/Festbier, Bock och Doppelbock, utan även regionala specialiteter som Rauchbier (Bamberg), Zoigl (Oberpfalz), Kellerbier och Zwickelbier. Det är svårt att förstå att du kan göra så många olika sorters öl av tre ingredienser (humle, malt och vatten) och två bryggningsprocesser (under- och överjäsning).


Humlen spelar en viktig roll och den är Bayerns trumfkort. Nästan exakt i mitten av Bayern finns världens största odlingsområde för humle, Hallertau. Området producerar inte bara över 80 procent av all humle som används i Tyskland, utan här ligger även forskningscentret Hüll Hop Research Centre där nya sjukdomsresistenta sorter med särskilda aromer löpande har utvecklats sedan 1920-talet. De aktuella storsäljarna är Mandarina Bavaria (grapefrukt, mandarin), Huell Melon (honungsmelon, aprikos, jordgubbe), Hallertau Blanc (mango, krusbär, vitt vin), 2010/08/33 (aprikos, passionsfrukt) och 2010/72/20 (svarta vinbär, björnbär).

 

Mer information:

www.bayern-und-bier.de
www.bayrisch-bier.de

 

Boktips:

Bier in Bayern (öl i Bayern), utställningskatalog, 360 sidor, 24 euro, publiceras av Haus der Bayerischen Geschichte, Augsburg.

 

Text: Rainer Meier