Cloudy Bay

Säsongens drink Cloudy Bay

Cloudy Bay

Många vinälskare, journalister och kritiker anser att Sauvignon Blanc från det nordostligaste hörnet av Sydön i Nya Zeeland är ett världens bästa vita viner.

Om du någonsin har druckit ett glas korrekt kylt (10 °C) ungt Sauvignon Blanc från Cloudy Bay glömmer du aldrig smaken: aromer av färska örter, krusbär, grapefrukt, kaffirlime och citrongräs inhöljda i doften av våta stenar efter ett åskväder om sommaren. Livligt, friskt och med en otroligt lång eftersmak. Perfekt ihop med sushi, fisk, skaldjur och vitt kött.

När David Hohnen och Kevin Judd efter intensiva analyser av jordmån och klimat planterade sina första vinrankor vid Wairau-flodens delta i Cloudy Bay i början av 1980-talet hade de aldrig kunnat gissa vilket trendsättande vin de skulle komma att producera i Marlborough-regionen. Det Medelhavsliknande klimatet i Cloudy Bay och den steniga, lerartade jordmånen ger vinet dess typiska egenskaper och gör att det skiljer sig från vinerna från Loire, där några andra av de bästa Sauvignon Blanc-vinerna kommer från, som har mer mineraler och högre syrahalt än de nyzeeländska vinerna.

Det är dock inte bara Cloudy Bays terroir som är unik. Metoderna som används vid produktionen av vinet är också mycket tidskrävande och komplexa: skörd under de svala timmarna sent på kvällen och på morgonen, försiktig pressning, filtrering, jäsning med framodlad och naturlig jäst i ståltankar som kyls ned och värms upp.

Sauvignon Blanc-viner från Cloudy Bay Vineyard belönas regelbundet med 90 poäng (av 100) på vintävlingar. Erfarna vinmakaren Tim Heath är dock inte den som vilar på sina lagrar. I stället har han tagit fram ett ”nytt” Sauvignon Blanc från Cloudy Bay som har döpts till Te Koko, efter det maoriska namnet på Cloudy Bay: Te Koko-o-Kupe. (Kupe var en maorisk upptäckare och äventyrare.) Klassiska Cloudy Bay-viner för tankarna till sköra stål- och glaskonstruktioner, medan Te Koko mer påminner om en barocktavla från kolonialtiden med aromer av söta och exotiska kryddor, jasminblommor, mogna citroner, grön mango, nougat, citrontimjan och färsk ingefära: fylligt, överdådigt och excentriskt. Det passar perfekt till karamelliserade grönsaker, färsk getost, ostron och rätter med salvia och timjan. Mer information finns på www.cloudybay.co.nz.

Text: Rainer Meier