Amarone

Amarone Masi Agricola

Amarone

I mer än 2 000 år har man tillverkat ett unikt vin av torkade vindruvor i regionen Valpolicella i Italien.

Det har lukt och smak av svarta körsbär och mogna plommon, frukt inlagd i rom och varm fruktpaj. Det känns som sammet på tungan och värmer både kropp och själ; ett vin nästan som ett klassiskt monument, en gammal handgjord skinnfåtölj eller en skönlitterär klassiker. Amarone dricker du med fördel före, efter eller ihop med maten. Dess särskilda karaktär kan härledas till det unika ursprunget och den speciella tillverkningsmetoden.

Amarone framställs endast av de inhemska röda druvsorterna Corvina, Corvina Veronese, Rondinella, Molinara och Oseleta, och detta enbart i regionen Valpolicella Classico (norr om Verona och öster om Gardasjön) i Veneto, Italien. Efter att de mogna vindruvorna har plockats och pressats hänger man upp dem på bambuplattor eller träställningar i tre till fyra månader, i särskilda uthus eller i vindsutrymmen med god ventilation. Under denna mognads- och torkprocess, som på italienska kallas appassimento, förlorar druvorna 60 procent av sin ursprungliga vikt (främst vatten) medan socker- och syrahalten ökar och smaken och aromen träder fram alltmer. Från och med mitten på december pressas vindruvorna omsorgsfullt. Musten lämnas att jäsa i upp till 50 dagar i cisterner av rostfritt stål eller träfat, och därefter lagras den i träfat i upp till sex år. Amarone DOCG kan säljas på flaska tidigast två år efter skörden.

Amarone har en angenäm smak när det är ungt (det är aningen kärvt med en stark arom och tanninrik smak, med en ungdomlig livfullhet och en doft av övermogna frukter såsom körsbär och plommon), men det utvecklar sin rätta karaktär först efter elva till tretton år. Då får det en sammetslen, sofistikerad och elegant smak. Den ursprungliga fruktiga aromen blir mindre framträdande och smaken av kryddor, kaffe, choklad och kanel tar överhanden. Amarone är i det närmaste motsatsen till sött, med högst sju gram kvarvarande socker och en alkoholhalt på upp till 18 volymprocent. Namnet kommer från det italienska ordet amaro, som betyder ”bitter”, men ett utsökt femton år gammalt Amarone, från exempelvis Masi, smakar allt annat än bittert. Det är tvärtom mycket fylligt, mjukt och komplext.

Dock ett varningens ord vad gäller dess förvaring: Liksom alla röda viner av hög kvalitet bör Amarone förvaras på en mörk plats där det inte utsätts för vibrationer eller lukt, vid en konstant temperatur på 12 grader och en luftfuktighet på 70 procent. Den bästa förvaringsplatsen är naturligtvis ett vinskåp som håller en konstant temperatur och luftfuktighet. Med ett inbyggt aktivt kolfilter skyddas vinet mot främmande lukter och damm vid luftutbytet.

(Rainer Meier)