Örtlikörer

Örtlikörer Adobe Stock

Örtlikörer

I mer än 500 år har örtlikörer av alla de slag varit mycket populära som digestif. De flesta av dem skapades i apotek och kloster.

Våra kunskaper om örternas positiva effekter är nästan lika gamla som själva människosläktet. Tidigare användes örtte och avkok ofta som botemedel för alla typer av besvär. Många ansåg att det fanns en ört för varje krämpa och man upptäckte snabbt att bittra örter var bra för matsmältningen. Anis, kryddnejlika, ingefära, kardemumma, basilika, timjan, en, rosmarin, libbsticka, oregano och mejram användes både som krydda i mat och för att främja en god hälsa. Människor samlade antingen dessa örter själva eller köpte ett örtelixir från det lokala apoteket.
På medeltiden skapades de första örtlikörerna i syfte att hela åkommor och inte att skänka njutning. Destillationsapparater var den viktigaste utrustningen i den här processen, eftersom de användes för att omvandla fruktos till alkohol. Redan de antika grekerna hade den här typen av apparater, men utformningen fulländades av araberna under 900-talet. Många av örtlikörerna som fortfarande finns idag har sina rötter i klosterkök. Receptet på Bénédictine skapades till exempel 1510 i benediktinerklostret Fécamp i Normandie, medan Ettaler Kloster Liqueur först tillverkades 1558 i abbotsklostret Ettal, ett benediktinerkloster i Bayern. Likaså destillerades Élixir Végétal de la Grande-Chartreuse på 1500-talet av munkar i kartusianorderns kloster nära Grenoble i sydöstra Frankrike.
Nästan alla länder i Europa tillverkade örtlikörer med varierande sötma och exotiska kryddor tillsattes i takt med att den internationella handeln blomstrade. I Italien kallas örtlikör för Amaro, på Ibiza Hierbas, på Mallorca Palo och i Kroatien, Serbien, Montenegro, Bosnien och Hercegovina, Istrien och Ungern Pelinkovac. I Litauen dricker man Trauktine, medan örtlikören i Alperna går under namnet Enzian. I regionen östra Friesland i norra Tyskland är den känd som Kruiden. Örtlikörerna har återupptäckts på sistone av bartendrar som använder dem i cocktails för den goda smaken och hälsans skull.