Miele

Makoto AzumaNaturens sköra skönhet

Om man frågar den världskända konstnären Azuma Makoto vad som är hans största inspiration, så svarar han utan att tveka: “Naturen”. Varför? För att han är fascinerad av dess skörhet och gärna använder detta omtåliga medium för att testa och överskrida gränser.

“Jag vill ta kreativitet till en helt ny nivå.”
Makoto AzumaEn unik världsberömd blomsterkonstnär

Medelpunkten för Azumas kreativa skapande är hans blomaffär i Tokyo. Han lämnar dock även ofta sin hemstad för att resa ut i världen, ställa ut och presentera sin konst eller för att upptäcka nya blommor och växter. Han arbetar ständigt för att sätta gränser och sedan åter flytta dessa gränser. För att skapa något som påverkar mänskligheten, på riktigt.

I naturens spår

“Jag har en djup, intuitiv koppling till blommor. Oavsett om jag är i min studio i Tokyo eller ute på mina resor, så spelar blommor alltid en viktig roll i mitt dagliga liv.”

Makotos verk har sitt ursprung i “Ikebana” – den traditionella konsten att arrangera blommor. Att sätta ihop blommor på ett specifikt sätt och samtidigt kommunicera med dem försätter Makoto i ett meditativt tillstånd. I denna stund är han helt lugn och kan släppa loss sin kreativitet. Isskulpturerna som han har skapat för Miele visar precis detta ögonblick – och gör att även andra kan uppleva det.

Azuma och stjärnkockarna

“Jag tittade på stjärnkockarna och blev imponerad av deras fantastiska hantverk. Hur kan de uttrycka så mycket med endast en maträtt?”

Makotos pappa är kock och han har ofta tittat på när pappan arbetat. Under detta har han utvecklat en stor respekt och fascination för yrket: “Matlagning är en stor konst som liknar blomkonsten väldigt mycket. I båda dessa konster väljer, arrangerar och kontrollerar man naturliga material – och funderar över vad man kan trigga hos människor.” Om han inte hade valt att uttrycka sin kreativitet med blommor, så hade man lika gärna kunnat se honom stå i köket och skapa vackra maträtter med Mieles teknik.

Allt handlar om utrustningen

Om man frågar Makoto hur han arbetar, så berättar han direkt om sin sax. Vill man utföra något stort så behöver man ett verktyg som man kan lita på. Ett verktyg som är en förlängning av kroppen och som man kan använda för att kontrollera minsta detalj.

Makoto skapade fyra olika blomsterkonstellationer – var och en inspirerad av den elementära tekniken i respektive inbyggnadsprodukt och även av naturliga landskap. En glaciär för dialogugnen, en öken för ugnen, ett hav för induktionshällen och en regnskog för kombiångugnen. Resultatet är kombinationer av färger och konsistenser, som öppnar upp världar som aldrig tidigare existerat. Det är en inbjudan att överskrida allt som funnits tidigare.

“Det är viktigt att man mår bra. Men det är också viktigt att berika människor.”