Miele

Helena RizzoÖverallt runt omkring oss finns historier som väntar på att få upptäckas

Att visa sig själv från sin bästa sida innebär för den berömda stjärnkocken Helena Rizzo, att vara öppen för nya saker och att alltid försöka överträffa sig själv. Hon ser överallt inspiration som kan överskrida gränser – man behöver bara välja rätt perspektiv.

“Jag tror att man kan skapa extraordinära saker om man gör det man älskar och gör det med hjärtat.”
Helena RizzoVärldsberömd stjärnkock

I Helenas restaurang “MANÍ” i Sao Paulo står en sammansmältning av brasilianskt och europeiskt kök i centrum. Hon är övertygad om att kombinationen av influenser, kulturer och erfarenheter tar allt och alla till en överordnad nivå.

Med inspiration från världen

“Jag kan inspireras av en ingrediens eller en resa. Jag kan dock också läsa en bok i vilken det står något intressant – som sedan ger mig idén till en maträtt”.

Helena har alltid velat se världen, lära sig nya saker och hitta en unik kärlek i sitt liv. Hon är en person som ser den naturliga skönheten i det mesta och gick från att ägna sig åt arkitektstudier och modellarbete till att arbeta med sin största passion – matlagning. Brasilianskan har bott och arbetat i olika europeiska städer och lärt sig av de bästa – inte bara i köket, utan även för livet.

“Jag tror mycket på … att vi kan skapa fantastiska saker tillsammans.”

Helena och Azuma

Helena är en person som hämtar inspiration från olika kulturer och hon är även fascinerad av det japanska köket. Hon anser att blomsterkonstnären Azuma Makotos arbete har “detta fokus som även det japanska köket har.” Stjärnkocken fascinerades över hur Makoto kunde hålla fast blommornas naturliga skönhet genom att frysa in dem. Under deras samarbete ville hon skapa en maträtt som håller fast ett ögonblick, stannar upp verkligheten och bjuder in till en unik upplevelse.

När timing är allt:Generation 7000 ugnar

Tid är en avgörande faktor när man lagar mat. Timingen måste alltid stämma, oavsett om det handlar om tiden som en ingrediens behöver tills den är klar, eller tiden som en gäst väntar på sin mat. Därför blev Helena så imponerad av Generation 7000 ugnen. Nu kan hon äntligen förlita sig på produktens innovativa teknik som alltid garanterar perfekta resultat – och på detta sätt släppa loss sin kreativitet. Samtidigt har hon friheten att koncentrera sig på maträttens konstnärliga sidor och placera färgerna så att hon på ett perfekt sätt kombinerar sitt arbete med Makotos arbete – och samtidigt skapar en kontrast till det.

Inspirerad av färgerna i Makotos arbete har Helena först skapat en fiskrätt med Generation 7000 ugnen – en framhävning av färger och ingredienser: med sötpotatis, inlagd blomkål, zucchini och knaprig vitlök. Som andra rätt valde hon en anka och kombinerade den med rosensallat, lök och blåbär. Ingredienserna kring köttet arrangerade hon som en vinge, för att uttrycka den stora frihet som alla borde känna när de lagar mat.

“Jag tycker att matlagning med sådan köksteknik ger ett nytt självförtroende – vilket är lugnande. Jag är övertygad om att alla kan laga god mat med dessa produkter. Alla.”