Azuma Makoto

Naturens sköra skönhet.

Om man frågar den världskända konstnären Azuma Makoto vad som är hans största inspiration, så svarar han utan att tveka: “Naturen”. Han är fascinerad av dess bräcklighet. För Miele har han använt detta flyktiga medium i en serie isskulpturer för att skapa en konstnärlig parallell till kokkonsten på högsta nivå.

Vad han skapar sina konstverk med

Innovativa funktioner

Ugn

Avancerad matlagning

Dialogugn

Smart matlagning

Induktionshäll

“Jag har en djup, intuitiv koppling till blommor. Oavsett om jag är i min studio i Tokyo eller ute på mina resor.”

Azuma Makoto, en världsunik blomkonstnär

Världskonstnär

Medelpunkten för Azumas kreativa skapande är hans blomaffär i Tokyo. Han lämnar dock ofta sin hemstad för att resa ut i världen, ställa ut och presentera sin konst eller för att upptäcka nya blommor och växter. Han arbetar ständigt för att sätta gränser och sedan åter flytta dessa gränser. För att skapa något som påverkar mänskligheten, på riktigt.

Makotos verk har sitt ursprung i “Ikebana” – den traditionella konsten att arrangera blommor. Att sätta ihop blommor på ett specifikt sätt och samtidigt kommunicera med dem försätter Makoto i ett meditativt tillstånd. I denna stund är han helt lugn och kan släppa loss sin kreativitet. Isskulpturerna som han har skapat för Miele visar precis detta ögonblick – och gör att även andra kan uppleva det.

     

Son till en stjärnkock

Makotos pappa är kock och han har ofta tittat på när pappan arbetat och under detta har han utvecklat en stor respekt och fascination för yrket: “Matlagning är en stor konst som liknar blomkonsten väldigt mycket. I båda dessa konster väljer, arrangerar och kontrollerar man naturliga material – och funderar över vad man kan trigga hos människor.” Både konstnärer och kockar vet att man behöver de bästa verktygen för att skapa något unikt.

“Jag tittade på stjärnkockarna och blev imponerad av deras fantastiska hantverk. Hur kan de uttrycka så mycket med endast en maträtt?”

 

Allt handlar om utrustningen

Om man frågar Makoto hur han arbetar, så berättar han direkt om sin sax. Vill man utföra något stort så behöver man ett verktyg som man kan lita på. Ett verktyg som är en förlängning av kroppen och som man kan använda för att kontrollera minsta detalj.

 

   

 

Fyra blomsterkonstellationer

Makoto skapade fyra olika blomsterkonstellationer – var och en inspirerad av den elementära tekniken i respektive köksprodukt och även av naturliga landskap. En glaciär för dialogugnen, en öken för ugnen, ett hav för induktionshällen och en regnskog för kombiångugnen. Resultatet är kombinationer av färger och konsistenser, som öppnar upp världar som aldrig tidigare existerat. En av dem är inbjudan att uppleva nya former av hantverkskonst, design och prestanda.

“Det är viktigt att man mår bra. Men det är också viktigt att berika människor.”

 

Det är din tur

Klara, färdiga, laga mat!

Ta del av andra berättelser

Gaggan Anand

Vinnaren av “Asia's Best Restaurant” 2015–2018 ger alltid sina maträtter en ny rytm.

Kyle Connaughton

Stjärnkocken med 3 Michelin-stjärnor arbetar med perfektion i alla ingredienser – från deras ursprung tills de ligger upplagda på tallriken.

Helena Rizzo

Denna otroligt talang- och fantasifulla stjärnkock från Brasilien skapar en historia med varje ingrediens hon använder.

Dalad Kambhu

Dalad Kambhu är en Michelin-stjärnkock med en unik matlagningsstil och en unik livshistoria.

Upptäck en ny matlagningsvärld med produkterna i Generation 7000: ugnar, induktionshällar, kaffemaskiner och mycket mer.

Miele. Kvalitet före sin tid.

Uppåt