Scrolla för att läsa mer

Saftig mockachokladtårta

Smaksättningen är Eau de Vie med kaffesmak och röda vinbär.

Tre koppar stark mocka kan vara lite för mycket på morgonen, men det är alldeles lagom för en ljuvligt saftig chokladtårta. 

Nakna tårtor är en härlig ny bakningstrend. Det är tårtor som endast delvis är täckta med glasyr eller ganache så att tårtans olika lager fortfarande är synliga. I det här receptet varvas choklad- och kaffelager med grädde och saftiga röda vinbär. En chokladkrämglasyr gjord på den finaste couverture-chokladen ger den perfekta avslutande touchen.

Portioner: 8

Ingredienser:

Till tårtbottnen

  • 100 g mjukt smör, plus lite smör till att smörja formen
  • 200 g mjöl (fint vetemjöl) och lite extra till formen
  • 3 koppar starkt mockakaffe eller kaffe
  • 100 g bitter couverture-choklad (60 % kakao, finhackad)
  • 1 tsk bakpulver
  • ½ tsk bikarbonat
  • 1 msk kakaopulver
  • 225 g socker
  • 2 pkt vaniljsocker
  • 3 ekologiska ägg (medelstora)
  • 2–3 msk Eau de Vie som smaksatts med kaffe

Till fyllningen

  • 1 blad vit gelatin
  • 50 ml (gram) starkt mockakaffe eller kaffe
  • 1 portion frystorkat kaffe (2 g snabbkaffe)
  • 200 g vispgrädde (35 % fett)
  • 50 g socker
  • 100 g röda vinbär (plus några kvistar för garnering)

Till chokladkrämglasyren

  • 2 msk vispgrädde (30–35 g)
  • 50 g couverture-choklad (60 % kakao, mycket finhackad)
  • 1 springform (18 cm i diameter)

Tillagning:

  1. Smörj springformen med smör och bröa den med mjöl.
  2. Brygg kaffet. Medan det fortfarande är varmt blandar du 135 ml med couverture-chokladen och 100 g socker och rör om tills allt löses upp.
  3. Förvärm ugnen. Inställningar: Över-/undervärme/160 °C.
  4. Vispa samman smör, 125 g socker och en förpackning med vaniljsocker, och tillsätt sedan äggen ett i taget.
  5. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat och kakaopulver och rör ner i smeten. Häll slutligen i kaffe- och chokladblandningen under ständig omrörning.
  6. Häll smeten i formen, släta till ytan och grädda tårtbottnen på den näst lägsta hyllan i 55 minuter. Testa tårtbottnen med en trätandpetare och ställ tillbaka den i ugnen (avstängd) i ytterligare 5 minuter vid behov. Ta ut tårtbottnen ur ugnen, låt stå i 5 minuter och stjälp sedan upp den ur formen. Lägg tårtbottnen upp och ned på ett avsvalningsgaller.
  7. Innan du bygger ihop tårtan skär du av den välvda toppen på tårtbottnen och skivar sedan tårtbottnen horisontellt i tre sektioner. Lös upp en förpackning med vaniljsocker i ½ kopp kaffe och rör ner i den kaffesmaksatta Eau de Vie-drycken. Fukta de tre lagren av tårtbottnen med denna blandning med en bred bakpensel.
  8. För fyllningen, lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten i 5 minuter. Häll 50 ml kaffe i en skål och värm försiktigt över vattenbad. Tillsätt det avrunna gelatinet och kaffepulver, rör om för att lösa upp och låt svalna tills det börjar stelna.
  9. Vispa vispgrädden med sockret tills den är fast. Tillsätt hälften av grädden till kaffegelén och bred ut ett tjockt och jämnt lager på den understa tårtbottnen. Lägg det andra lagret av tårtbottnen ovanpå denna, täck med röda vinbär och bred ut resten av grädden över dem. Täck med det tredje lagret av tårtbottnen. Låt svalna i minst två timmar.
  10. För glasyren, värm grädden i en mycket liten kastrull, rör i couverture-chokladen och låt den smälta. Häll hela blandningen i mitten av den översta tårtbottnen och bred ut med en palettkniv. Låt kallna och stelna.

Tips:

  • Kaffesmaksatt Eau de Vie är ganska speciellt och dessvärre också ganska dyrt. Konjak eller kaffelikör kan också användas för denna saftiga tårta.
  • Det är lättare att skära tårtbottnen i lager dagen efter att den har bakats.
  • Chokladglasyren kan ersättas av en tjock florsockerglasyr.

Produktion: Regine Smith Thyme
Matstyling: Marlies Klosterfelde-Wentzel
Styling: Katrin Heinatz
Foto: © Wolfgang Kowall