Scrolla för att läsa mer

Ratatouille

Ett färgstarkt tillbehör till smakrik fisk.

Ratatouille har sitt ursprung i Nice och är en traditionell rätt i det provensalska köket, men i dag finns det många populära variationer i hela Europa. Det här receptet passar särskilt bra till guldsparid.

Ratatouille sågs en gång i tiden som fattigmansmat. Man kokade överblivna grönsaker i timmar och ibland slank även vegetabiliskt avfall ned i grytan. Rätten har sitt ursprung i det provensalska köket från Nice, och dessa anor återspeglas i dess namn: ”rata” betyder ”krubb” och ”touille” betyder ”röra om”. Så ratatouille betyder bokstavligen ”omrört krubb”, som tillagats och fått sjuda i timmar. Men låt inte det skrämma dig. Idag är ratatouille populärt hela Europa och har även letat sig in i köken hos de främsta kockarna i världen. Den består till största delen av lök, vitlök, paprika, tomater och ofta auberginer, men det finns en hel del variationer eftersom rätten har blivit så spridd. Men de har alla en sak gemensamt: ratatouille anses vara väldigt nyttigt eftersom den innehåller så mycket grönsaker och är dessutom lätt att smälta.

Beredningstid: 70 minuter
Aktiv beredningstid: 30 minuter
Tillagningstid: 40 minuter

Portioner: 2

Ingredienser:

  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • En halv zucchini
  • 6 cocktailtomater
  • 6 svampar
  • 1 schalottenlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • ½ tsk timjan
  • 1 tsk basilika
  • 1 tsk havssalt
  • ½ tsk svartpeppar
  • 2 msk olivolja
  • 2 kvistar rosmarin

Redskap: Kniv, skärbräda, vakuumpåse

Tillagning:

  1. Skölj grönsakerna och skala efter behov. Skär i likadana lagom stora bitar.
  2. Finhacka schalottenlöken, blanda med vitlök, kryddor och örter och tillsätt till grönsakerna.
  3. Placera allt i vakuumpåsen och försegla i vakuumförpackningslådan på inställning 3.
  4. Använd ”sous vide”-inställningen och tillaga ratatouillen i ångugnen på den näst lägsta hyllan. Temperatur: 65 °C, tillagningstid: 40 minuter
  5. Ta ut allt från vakuumpåsen, lägg upp på tallrikar och garnera med kvistar av rosmarin.

Tips: Passar bra ihop med smakrik fisk.

Foto: © AdobeStock