Scrolla för att läsa mer

Bandnudlar med espresso och timjan

Recept på hemlagade bandnudlar med portvinsschalottenlök

Den godaste pastan gör du själv – så varför inte experimentera lite med ingredienserna? Prova vårt recept på utsökta nudlar med espresso och portvinsschalottenlök. 

Om du är sugen på en mycket speciell typ av pasta, varför inte prova att göra den själv? Det här receptet visar att det faktiskt inte är så svårt, och att espresso och timjan passar perfekt ihop. Espresso är även perfekt i portvinssåsen, eftersom det ger den blancherade schalottenlöken en unik smak. Avsluta med att dekorera med färsk parmesan och ruccola – en fröjd för ögat och smaklökarna! 

Portioner: 4

Ingredienser till bandnudlarna:

  • 150 g semolinagryn av durumvete
  • 150 g vetemjöl och lite extra för arbetsytan (finmalet vetemjöl)
  • 1 tsk havssalt
  • nymalen svartpeppar
  • 3 msk färsk timjan
  • 110–115 g kall espresso med dubbel styrka, t.ex. Miele Black Edition N°1
  • 1 äggula
  • 1 msk rapsolja

Ingredienser till portvinsschalottenlöken:

  • 100–120 g smör
  • 400 ml portvin (Ruby)
  • 3 msk vardera av espresso, t.ex. Miele Black Edition N°1, och sojasås (naturligt jäst) 
  • 4 lagerblad
  • 350 g små schalottenlökar
  • 2 msk svartvinbärslikör

Övriga ingredienser:

  • 100 g ruccolasallad
  • 1–1½ röd paprika
  • ca 8 msk parmesan (nyriven) och lite parmesan till serveringen
  • salt

Tillagning:

  1. Blanda ingredienserna till bandnudlarna i en matberedare med kapskivan och knåda sedan för hand i fem minuter tills degen blir elastisk. Slå in degen i folie och låt den vila i minst en timme.
  2. Lägg en ren kökshandduk på en bakplåt. Dela upp nudeldegen i fyra delar, kavla ut tunt på mjölat bakbord och skär till bandnudlar, ungefär lika breda som en penna (detta är enklare med en pastamaskin). Bred ut nudlarna löst på kökshandduken tills det är dags att tillaga dem.
  3. Skär 40–50 g smör i mindre kuber och ställ i kylskåpet.
  4. Koka upp portvinet, espresson och sojan med lagerbladen och låt sjuda utan lock för att reducera. Blanchera under tiden schalottenlöken i några sekunder i kokande vatten, häll av vattnet, skala och skär i fyra klyftor på längden.
  5. Sautera schalottenlökklyftorna i 50–60 g smör på svag värme i en stor stekpanna tills de är lätt gyllenbruna. Tillsätt den reducerade portvinsblandningen och svartvinbärslikören, lägg på locket och bräsera i 5–7 minuter.
  6. Värm fyra djupa tallrikar.
  7. Skölj ruccolan, sortera bladen och slunga dem torra. Torka av paprikan, kärna ur den och tärna den fint. Koka upp 3 l vatten i en stor gryta med 2 msk salt. Tillsätt espressonudlarna och låt koka i 1–3 minuter, häll av vattnet och blanda löst med parmesanosten i en kastrull.
  8. Tillsätt den tärnade paprikan till schalottenlöken, ta bort kastrullen från plattan och rör i de kylskåpskalla smörkuberna. Salta vid behov.
  9. Lägg först ruccolasalladen i en djup tallrik, sedan espressonudlarna och schalottenlöken tillsammans med såsen, strö lite parmesan över och servera genast.

Tips: 

  • Nudlarna kan kavlas ut, skäras och torkas flera dagar i förväg.
  • Espresson för nudlarna kan mätas mer exakt efter vikt.
  • Ju färskare och tunnare den utkavlade degen är, desto snabbare kommer den att tillagas.
  • Om du har bråttom rör du bara i massor av mjukt smör, parmesan och peppar i espresso- och timjansnudlarna och serverar dem på ruccolasalladen istället för att tillsätta portvinsschalottenlöken.

Produktion: Regine Smith Thyme
Matstyling: Marlies Klosterfelde-Wentzel
Styling: Katrin Heinatz
Foto: © Wolfgang Kowall